- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Tužilaštva Republike Srpske- Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, donijelo je odluku o preuzimanju predmeta i radu na njima u Tužilaštvu BiH- naveli su u saopćenju.

Pojašnjavaju da se preuzeti predmet Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, odnosi na istragu krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida iz Banja Luke.

- Preuzeti predmet Tužilaštva Republike Srpske, odnosi se na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje krivičnog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela - navodi se u saopćenju.

Kao što je poznato, Okružno javno tužilaštvo Banja Luka vodilo je istragu u predmetu koji je okvalifikovan kao ubistvo Dragičevića, a u kojem do danas niko nije osumnjičen niti je podignuta optužnica.

S druge strane Tužilaštvo RS-a je vodilo postupke protiv nekih službenih lica koje se mogu dovesti u vezu sa ovim slučajem, ali su te istrage obustavljane.

Podsjećamo, u novembru 2018. godine Tužilaštvo RS-a je saopćilo da neće sprovoditi istragu protiv tadašnjeg načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darka Ilića, glavnog inspektora u ovoj upravi Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP-a RS zbog krivičnog djela teško ubistvo na štetu Davida Dragičevića.

Objasnili su da je, cijeneći sve dokaze, zaključeno da "nema dokaza, informacija ili saznanja koji bi upućivali da su pripadnici MUP-a RS-a učestvovali u naručivanju, organizovanju i izvršenju ubistva".

Također, isto tužilaštvo donijelo je odluku o obustavi istrage protiv direktora Zavoda za sudsku medicinu u Banjoj Luci Željka Karana, patologa koji je obavio obdukciju Davidovog leša. Istraga je obustavljena zbog sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i krivično djelo nesavjestan rad u službi na štetu oštećenog Davida Dragičevića.

Jedini iz istražnih i pravosudnih organa za koje je pokrenut sudski postupak su krim tehničari Zoran Bošnjak i Mikica Marjanac, koji se terete da su bacili Davidov donji veš, a koji je nakon obdukcije prebačen u depozit Policijske uprave Banja Luka. Optuženi su za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, odnosno da su "u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili predmet koji služi kao dokaz" i početak suđenja im je zakazan za 21. april ove godine u Osnovnom sudu Banja Luka.

Također, prije nekoliko dana u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka se o krivnji izjašnjavao Đorđe Rađen zbog krivičnog djela - sprečavanje dokazivanja.

On je inače vlasnik kuće u ulici Velibora Janjetovića Janje u banjalučkom naselju Lauš, gdje se, prema tadašnjoj prijavi vlasnika, desila provalna krađa u noći 17. na 18. mart 2018. godine, a kada je nestao David Dragičević.

Njegovo beživotno tijelo pronađeno je na ušću Crkvene u Vrbas 24. marta 2018. godine.

Na policijskoj pres konferenciji koja je održana prije tačno tri godine, istražni organi u Banjoj Luci su za ovu navodnu krađu prvobitno osumnjičili Davida, tvrdeći da je prilikom pronalaska njegovog tijela, nađen i dio predmeta koji su navodno ukradeni iz Rađenove kuće, poput svežnja ključeva, USB stika, čakije i oko 180 maraka.