Akcija Tužilaštva Bosne i Hercegovine zajedno sa Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnom policijom, Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) RS-a, rezultirala je zaplijenom oko 100 kilograma opojne droge marihuana "skunk", čija vrijednost na ilegalnom narko tržištu zemalja EU, iznosi više stotina hiljada eura.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog, državljanina Crne Gore.

Pritvor će biti predložen iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a) i b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičeni je lišen slobode u koordiniranoj akciji agencija za provođenje zakona po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbe Suda BiH, tokom koje je na području Trebinja zaustavljeno je teretno motorno vozilo, u kojem je u specijalno napravljenim pregradama otkrivena opojna droga, koja je sa područja Crne Gore prokrijumčarena u BiH.

- Ovo je još jedna u nizu aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih agencija, u kojoj je zaplijenjena opojna droge marihuana "skunk" u količini od 100 i više kilograma, namijenjena krijumčarenju u BiH te dalje prema zemljama Evropske unije – saopćeno je iz Tužilaštva.