open-navfaktor-logo
search
Slučaj Dženan Memić
Tužilaštvo BiH: Predložen pritvor za Alisu Mutap i još troje uhapšenih
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je jednomjesečni pritvor za Alisu Mutap, bivšu djevojku Dženana Memića koji je smrtno stradao u februaru 2016. godine.
18.06.2021. u 12:24
get url
text

Pored Mutap, Tužilaštvo je predložilo mjeru pritvora i za dvojicu policajaca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nebojšu Veljovića i Nedžada Hrvata te Muamera Ožegovića, koji je kobne noći bio recepcioner u hotelu na Ilidži.

VEZANI TEKST - Alisa Mutap predata Tužilaštvu BiH

- Postupajući tužilac, nakon što je ispitao osumnjičene, u zakonskom roku prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora. Nakon ispitivanja osumnjičenih prema Sudu BiH upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve četvero osumjičenih.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Postupajući tužioci i tim Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji postupaju u ovom predmetu, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama nastavljaju intenzivne istražne aktivnosti u ovom predmetu - saopćeno je Tužilaštva BiH.

Dženan Memić je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio povrede opasne po život. Preminuo je 15. februara na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Memić, u Kantonalnom sudu u Sarajevu 13. januara 2020. godine izrečena je oslobađajuća presuda. Seferovići su i prvostepenom presudom bili oslobođeni. No, Vrhovni sud Federacije BiH je ukinuo presudu i vratio je na ponovno suđenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.