Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

- Osumnjičeni se, između ostalog, tereti da je kao pripadnik organizirane kriminalne grupe, koja je komunicirala putem zaštićenih aplikacija, kao korisnik dva Sky naloga, tokom 2020. i 2021. godine učestvovao u dogovaranju, preuzimanju, prijenosu, skrivanju i daljoj distribuciji velikih količina opojnih droga speed, marihuana, kokain i heroin, nekada u količinama od više kilograma, radi prodaje na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i krijumčarenja i prodaje opojne droge u inozemstvu - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Dodaju da je mjera pritvora potrebna jer Tužilaštvo BiH u predmetu Elvis Keljmendi i drugi, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama iz zemalja regiona i EU-a, provodi opsežnu istragu sa ciljem identificiranja svih pripadnika organizirane kriminalne skupine i dokumentiranja brojnih krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora, upućen je Sudu BiH.