Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je drugu optužnicu protiv državnog tužioca Bože Mihajlovića, kojom ga tereti za nesavjestan rad u službi, saopćeno je iz te pravosudne institucije.

Nedavno je u Sudu BiH počelo suđenje Mihajloviću po optužnici koja ga tereti da je propustio da vrši dovoljan nadzor nad službenicom Beridan-Zuhrić u sedam predmeta iz kojih je nestao novac, a što on, kako je navedeno u optužnici, nije primijetio.

Naloge o izuzimanju novca iz predmeta, a kako je to u optužnici i navedeno, bez znanja i naloga postupajućeg tužioca Bože Mihajlovića sačinjavala je službenica Beridan-Zuhrić, a u njegovo ime su potpisivali drugi tužioci, među kojima su Oleg Čavka, Diana Kajmaković, Sena Uzunović i Jasmina Gafić.

Mihajlović je optužen i jer je u svojstvu rukovodioca PUK-a potpisao naloge, koje je zloupotrijebila Beridan-Zuhrić, odnosno kako se konkretno navodi u optužnici "iako to naredba nije predviđala, od Bogdana Bogdanovića, šefa KDP-a (u kojem se čuvaju izuzeti predmeti) izuzela privremeno oduzeti novac".

- Beridan-Zuhrić je prisvojila privremeno oduzeti novac iz devet predmeta pri čemu joj je propuštanje dužnosti nadzora od strane Mihajlovića omogućilo i zadržavanje prisvojenog novca bez da bude otkriveno njeno nezakonito postupanje, a usljed čega je nastupila imovinska šteta u iznosu preko 10.000 konvertibilnih maraka - navedeno je u optužnici.

Mihajlovićev advokat Vlado Adamović optužnicu protiv njega nazvao je apsurdnom, budući da su,  kako je naveo, drugi tužioci potpisivali radnju izvršenja krivičnog djela, a Mihajloviću se sudi. 

Adamović smatra da optužnica nije smjela biti ni potvrđena, jer se pred Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu vodi istraga protiv Beridan-Zuhrić, te će, kako je istaknuo, ako dođe do optuženja, postojati dva suđenja o istoj stvari.

Nova optužnica protiv Mihajlovića, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, tereti Mihajlovića za isto krivično djelo, odnosno propuštanje nadzora nad službenicom odgovornom za nestanak novca iz još jednog predmeta. 

Riječ je ustvari o dodatnoj tački optužnice, koja se ne razlikuje od prethodnih devet iz optužnice po kojoj mu je već počelo suđenje.

- Ova nova optužnica došla je nakon što sam ja podnio krivične prijave protiv sedam tužitelja, koji se pominju u ovoj optužnici. Čak sedam svjedoka Tužilaštva potpisivalo je odluke kojima je Beridan-Zuhrić prisvajala sebi novac – i oni nisu optuženi, a ja jesam. U moje ime oni su potpisivali nešto, a ja sam kriv što nisam spriječio nešto. Zbog toga je odmah Tužilaštvo BiH i podiglo novu optužnicu - kazao je Mihajlović za BIRN BiH.