VEZANI TEKST - Vidović: Tužilaštvo je imalo medijski plan, sve postupke vežu za premijera, što je daleko od realnosti

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su se, navodno, zbog upita koje im šalju mediji oglasili "o situaciji u vezi s raspodjelom respiratora, kao i radom Tužilaštva BiH na predmetu Fadil Novalić i dr".

Opće je poznato da Tužilaštvo BiH ne drži do transparentnosti i da informacije ne dostavlja na upit medija s ciljem objektivnog informiranja javnosti o ovom slučaju, već da mjesecima plasira spinove preko pojedinih sarajevskih stomatologa, sadašnjih i bivših ministara, odnosno njihove medijske saradničke mreže. 

U još jednom poduhvatu održavanja priče o predmetu "Respiratori" u medijima, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u e-mailu dostavljenom danas redakcijama navelo sljedeće:

VEZANI TEKST - Medijski spektakl i pravosudna trakavica: Dokad će Tužilaštvo BiH zabavljati javnost slučajem "Respiratori"?

- U Tužilaštvu BiH ranije je formiran odvojeni predmet, u kojem se prikupljaju dokazi i informacije o krivičnom djelu pomoć počinitelju poslije počinjenog krivičnog djela iz članka 232. KZ BiH, a u okviru kojeg će se vršiti provjere o postupanju tokom isporuke respiratora, za vrijeme rada Tužilaštva BiH na predmetu Fadil Novalić  i dr.

U interesu rada na predmetu ne možemo davati više informacija.

U vezi s upitima o statusu predmeta Fadil Novalić i dr. (u javnosti i medijima poznatog pod nazivom "Respiratori"), istraga je u završnoj fazi i očekuje se podizanje optužnice u skorijem periodu.