open-navfaktor-logo
search
Kratak odgovor
Tužilaštvo BiH o predmetu udar na ustavni poredak: U fazi je istrage protiv poznatih počinitelja
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na upit Faktora šta se dešava sa predmetom o udaru na ustavni poredak koju je entitet Republika Srpska počeo prošle godine pokušajima nezakonitog prijenosa nadležnosti sa države na enititet oglasilo se šturim odgovorom.
14.04.2022. u 09:53
get url
text

- Predmet za koji se interesirate je u fazi istrage protiv poznatih počinitelja i na predmetu se aktivno radi. Više informacija ili detalja u ovom trenutku ne možemo davati - saopćeno nam je u Tužilaštvu BiH.

VEZANI TEKST - Je li arhiviran predmet udar na ustavni poredak: Tužilaštvo BiH (ne)će saslušati Dodika, Cvijanović, Viškovića...

Podsjetimo, krajem prošle i početkom ove godine u sklopu istrage u Tužilaštvu BiH saslušano je nekoliko zvaničnika iz RS-a, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministrica finansija Zora Vidović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, čelnik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić...

U izjavama koje su dali nakon saslušanja svi su istakli kako su za prijenos nadležnosti, tek su su ih dijelile nijanse. Glavni akteri pokušaja državnog udara, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović i entitetski premijer Radovan Višković još nisu bili u Tužilaštvu BiH po ovom pitanju. 

Ko zna, možda se dio odgovora Tužilaštva BiH "istraga protiv poznatih počinitelja" upravo odnosi na ovu trojku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.