open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Tužilaštvo BiH o akciji: Hapse se osumnjičeni povezani s teškim ubistvima, među kojima i ubistvo Bašića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se povodom akcije koju od jutros na području Banje Luke provode pripadnici MUP-a RS-a.
05.04.2022. u 15:52
get url
text

Kako su saopćili iz Tužilaštva, uhapšeno je više osoba osumnjičenih za organizovani kriminal.

- Aktivnosti je, sa policijskim pripadnicima koji su djelovali na terenu, koordnisao tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji postupa u predmetima kodnog naziva "Transporter" i "Storage".

VEZANI TEKST - Akcija protiv organizovanog kriminala: Policajci sa dugim cijevima od jutros na ulicama Banje Luke

Radi se o osumnjičenima za više teških krivičnih djela, neovlašten promet većih količina opojne droge "kokain", uključujući i učestovanje u naručenom ubistvu jedne osobe, koje je realizovano na području Banje Luke, a izvršeno je na način organizovanih egzekucija između pripadnika grupa organizovanog kriminala.

Također, osumnjičeni se mogu dovesti u vezu i sa naručiocima i počiniocima teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića - naveli su iz Tužilaštva.

Kako dalje navode, uz visoke mjere osiguranja, osumnjičeni će u naredna 24 sata biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i donijeti oduku o daljim aktivnostima.

- Akcija kodnog naziva “Transporter” pokrenuta je u jesen 2021. godine, realizuje se sa partnerskim tužilačkim i policijskim institucijama u BiH, regionu i inostranstvu, a usmjerena je na krivično procesuiranje više osoba, osumnjičenih za organizovani kriminal, povezan sa više teških krivičnih djela, uključujući ubistva, krijumčarenje velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga krivična djela - navode iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.