open-navfaktor-logo
search
Odgovor koji nismo tražili
Tužilaštvo BiH izbjeglo odgovoriti da li će preuzeti istragu stradanja Dženana Memića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izbjeglo je odgovor na upit koji smo im jučer poslali, a tiče se preuzimanja kompletnog predmeta stradanja Dženana Memića od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.
19.04.2022. u 11:34
get url
text

Umjesto odgovora na jasno postavljeno pitanje u vezi s najavama da bi državno Tužilaštvo trebalo otvoriti istragu za krivično djelo ubistvo, Tužilaštvo BiH nas je obavijestilo (jer smo valjda jedini u državi koji to ne znamo?!) da se pred Sudom BiH vodi postupak po njihovoj optužnici za organizirani kriminal, a po prijavi Muriza Memića i Ifeta Ferageta.

VEZANI TEKST - Zašto Tužilaštvo BiH ne preuzme istragu: Ko će utvrditi kako je stradao Dženan Memić?

- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već postupa u predmetu stradanja Dženana Memića, po prijavi oštećenog Muriza Memića podnesenoj od punomoćnika Ifeta Ferageta i nakon sprovedene istrage dana 09.7.2021. godine, podiglo je optužnicu pritiv Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Alise Ramić, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Predmetna optužnica potvrđena je dana 19.7.2021. godine i u toku je glavni pretres pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH zaprimilo je pravomoćnu presudu Vrhovnog suda FBiH od 27.7.2021. godine od Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, na osnovu koje je pravosnažno okončan predmet po optužnici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo od 09.8.2016. godine, a kojom presudom su Seferović Ljubo i Seferović Bekrija oslobođeni od optužbe.

Tužilaštvo BiH intenzivno nastavlja istražne radnje u ovom predmetu prema drugim licima i u interesu istrage ne možemo detaljnije govoriti o tome, a o razultatima javnost će biti blagovremeno informisana - glasi odgovor koji smo zaprimili od Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.