open-navfaktor-logo
search
Zvanično
Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Milorada Dodika
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, potvrđeno je iz te institucije.
18.10.2021. u 16:36
get url
text

Zbog sve učestalijih prijetnji ustavnom poretku Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, podneseno je niz prijava Tužilaštvu BiH.

- Sasvim je razumljiv interes javnosti za podnesene prijave protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koje su pristigle u posljednje vrijeme. Posljednja dana 18. oktobra 2021. godine. Radi blagovremene spoznaje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je već po primitku prve prijave formiran predmet i zadužen tužilac, a ostale prijave su također u radu - saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Tužilaštva BiH Džermin Pašić inicirao je hitno formiranje predmeta zbog medijskih istupa Milorada Dodika u kojima iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH.

Također, ranije je podneseno i više krivičnih prijava protiv Dodika zbog negiranja genocida, pošto je izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko negiranje genocida kažnjivo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.