open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Tužilaštvo BiH formiralo predmet "Dodik"
Komšić je ranije izjavio da je postupak Dodika direktan udar na stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i stabilnost cijelog regiona
15.05.2019. u 15:11
get url
text

Tužilaštvo BiH zaprimilo je krivičnu prijavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH za novinsku agenciju Patria.

-Nakon zaprimanja prijave, formiran je predmet i bit će izvršene provjere - izjavili su iz Tužilaštva BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kako je i najavio, podnio je Tužilaštvu BiH 14. maja krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Komšić je krivičnu prijavu podnio zbog  izjava Dodika u nedjelju na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS-a.

Dodik je tada ustvrdio da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH. Također je zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, "jer je to njihov dan".

Komšić je ranije izjavio da je postupak Dodika direktan udar na stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i stabilnost cijelog regiona. Dodao je da pripadnici Oružanih snaga BiH mogu nositi samo uniforme koje su zakonom propisane. 

Iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) danas je također saopćeno - bez potpisa Ruske Federacije - da PIC "nedvosmisleno potvrđuje da Oružane snage BiH predstavljaju ključni element stabilnosti, kohezije i sigurnosti Bosne i Hercegovine te da PIC podržava ulogu koju one imaju kako u Bosni i Hercegovini tako i u nekolicini međunarodnih mirovnih misija."  Predsjedništvo BiH je, podsjećaju iz PIC-a, vrhovni komandant Oružanih snaga BiH i svi članovi Predsjedništva BiH imaju zakonsku obavezu osigurati fukcioniranje Oružanih snaga BiH - što je isključiva nadležnost države – te ih ni na koji način ne mogu dovoditi u pitanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.