Švedski tužilac koji vodi istragu o navodnom silovanju protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u ponedjeljak je zatražio njegovo hapšenje, objavilo je tužilaštvo. 

Nalog za hapšenje, ukoliko bude izdan, bit će prvi korak u procesu koji bi mogao rezultirati Assangeovim izručenjem Švedskoj iz Britanije gdje služi kaznu od 50 sedmica zatvora zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu. Švedska je prošle sedmice ponovno otvorila istragu o optužbama za silovanje koja je inicijalno bila pokrenuta 2010. godine  ali je odbačena 2017.

Zamjenica direktora javnog tužilaštva Eva-Marie Persson izjavila je u ponedjeljak kako će izdati evropski nalog za hapšenje Assangea ako Okružni sud u Uppsali usvoji njen zahtjev za pritvor.

-U slučaju sukoba između evropskog naloga za hapšenje i zahtjeva za izručenje iz SAD-a, vlasti u Velikoj Britaniji odlučit će o redoslijedu prioriteta. Ishod ovog procesa je nemoguće predvidjeti. Međutim, po mom mišljenju, slučaj Švedske može se nastaviti istovremeno s  postupcima u Velikoj Britaniji - rekla je Persson, prenosi Independent.