open-navfaktor-logo
search
Presuda u petak
Tužilac za Ćufurovića traži "kaznu bliže maksimumu", odbrana tvrdi da "nije radikalan"
Ibro Ćufurović pred Sudom je priznao krivnju za učešće u ratu u Siriji, te kazao da je pogriješio što je otišao, ali i da se bezuspješno pokušavao vratiti 
24.12.2019. u 16:47
get url
text

U Sudu BiH danas je održano ročište na kojem su Tužilaštvo BiH i odbrana Ibre Ćufurovića iznijeli završne riječi na suđenju za terorizam.

Ćufurović je ranije pred Sudom priznao krivnju, a nakon što Tužilaštvo nije prihvatilo sporazum o priznanju krivnje koji je predložila odbrana, niti je, kako je danas ponovo istaknuo njegov advokat Senad Dupovac, dostavilo svoju ponudu sporazuma.

Optužnicom je Ćufuroviću stavljeno na teret da je pod imenom Abu Kasim Albosni učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici "Bejt Komandos", koja je kasnije promijenila ime u "El Aksa", čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe.

Tužilac: "Sve oči su uprte u nas"

Tužilac Ćazim Hasanspahić danas je tokom iznošenja završnih riječi od Sudskog vijeća kojim predsjedava sutkinja Hasija Mašović tražio da Ćufurovića progasi krivim i izrekne mu "strogu kaznu, bliže maksimumu" (maksimalna kazna za ovo krivično djelo je 20 godina zatvora, op.a.).

Rekao je da je Tužilaštvo tokom dokaznog postupka direktno saslušalo svjedoke i vještake, te prezentiralo materijalne dokaze protiv Ćufurovića, te da je " nakon saslušanja zaštićenog svjedoka "A" Ćufurović u cijelosti priznao navode iz optužnice.

Kazao je i da je na osnovu vještačenja neuropsihijatra dr. Omera Ćemalovića utvrđeno da je Ćufurović bio potpuno svjestan svojih postupaka kada je otišao u Siriju da ratuje.

- Navodi odbrane da je bio mlad ne mogu se uzeti kao olakšavajuće okolnosti. On se svjesno pridružio organizaciji čije djelovanje osjećamo širom planete i koje se itekako osjete i u BiH - kazao je Hasanspahić, te, između ostalog, spomenuo "žene i djecu u kampovima gdje je situacija na rubu humanitarne katastrofe, razrušenu i uništenu Siriju, egzodus migranata, prizor četverogodišnjeg djeteta koje se utopilo u Crnom moru" i drugo.

Tužilac Ćazim Hasanspahić      FOTO: ARHIV

Spomenuo je tužilac i snimak objavljen na Twitteru na kojem se, prema tvrdnjama Tužilaštva, nalazi Ćufurović sa automatskom puškom iznad tijela dvojice mrtvih vojnika na kojem govori "kako bosanske gazije uništavaju kjafire".

- Šta su radili ti kjafiri, oni su bili u uniformama, možda su branili svoj prag - naveo je tužilac, te dodao da je Ćufurović "ostao u ISIL-u do samog kraja, dok nije prinuđen da se preda".

Kazao je i da su "sve oči sada uprte u nas da damo javnu osudu", kao i da nije primijetio kajanje optuženog, te da je "njegovo priznanje plod njegove odluke da se ne sretne s nekim osobama u sudnici".

Dupovac: "Boga mi sam se naljutio"

Nakon izlaganja tužioca, Ćufurovićev advokat Senad Dupovac zatražio je pauzu od deset minuta, kazavši da ga je izlaganje tužioca naljutilo.

- Jesam se Boga mi malo naljutio - kazao je Dupovac, te dodao da se nakon što je tužilac opisao Ćufurovića "prepao i u iskušenju je da traži dva policajca da sjede između njega i njegovog branjenika".

- U jednom momentu mi se učinilo da to nije osoba sa kojom se ja kao branilac družim sedam-osam mjeseci - rekao je Dupovac, te dodao da, iako nije moguće prigovarati na završnu riječ, želi istaći da je "neumijesno to što tužilac koristi citate Ćufurovićevog oca koji nije svjedočio u sudnici".

Dupovac je istaknuo da je Ćufurović odmah po potvrđivanju optužnice tražio da sporazumno prizna krivnju, te da je odbana Tužilaštvu dostavila ponudu sa predviđenom kaznom zatvora od godinu i po do tri.

- Duži period tužilac nije odgovorio ništa, da bi nam naknadno usmeno saopćio da ne pristaje, a ponudu sa kaznom koju predlaže Tužilaštvo nikad nije dostavio, čime je mom branjeniku onemogućeno da koristi procesnu radnju predviđenu ZKP-om - rekao je Dupovac.

Advokat Senad Dupovac nakon današnjeg ročišta u Sudu BiH

Dodao je i da je odmah nakon toga Ćufurović priznao krivnju, "što je dokaz njegovog savjesnog postupanja".

Dupovac je istaknuo i da je Ćufurović u Siriju otišao sa samo 19 godina, kao mlađi punoljetnik, da je ranije neosuđivan, te da je porodičan čovjek, otac jednog i poočim drugog djeteta, kao i da je bio u logoru u Siriji 19 mjeseci, a prema dostupnoj dokumentaciji 13 mjeseci.

Osvrnuvši se na snimak koji je spomenuo tužilac, branilac optuženog je kazao da se radi o fotomontiranom snimku, objavljenom sa lažnog profila u vrijeme dok je Ćufurović bio u logoru, o čemu postoji dokumentacija Ministarstva sigurnosti BiH, te da nikako nije mogao komunicirati putem društvenih mreža.

- Na tom snimku on govori da živi sa robinjom iz plemena Jezida, a vrlo dobro je poznato da se on u Siriji šerijatski vjenčao sa Aminom Kečo, za koju nije potrebno posebno dokazivati da nije robinja iz plemena Jezida, već Bosanka iz Hadžića - rekao je Dupovac.

Dodao je da na osnovu snimka niko ne može utvrditi ko su ti navodno ubijeni vojnici, kad su ubijeni, ko ih je ubio, jesu li uopće mrtvi.

- Taj montirani snimak je više je nego nepodoban da bi se na njemu zasnivala osuđujuća presuda - rekao je Ćufurovićev branilac.

Naveo je i da je optuženi bezuspješno pokušavao da se vrati iz Sirije, kao i da je izrazio kajanje "za razliku od nekih koji su ranije zbog istog osuđeni pred Sudom BiH, koji su izbacivani iz sudnice zbog nepoštivanja suda i odbijanja da ustanu pred Vijećem".

- Od 29 povratnika za njih 28 izrečene su kazne od godinu do tri i po, iako su osim za pridruživanje stranim paravojnim formacijama osuđeni i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija - rekao je Dupovac.

Istaknuo je da niko od njih nakon presude nije imao niti jedan prekršaj, te da su uspješno resocijalizirani.

- Ćufurović nije radikalna osoba, ne treba mu stroga kazna da bi se resocijalizirao. On je obični mladi čovjek koji je donio pogrešnu odluku da ode u Siriju iz koje je pokušavao da se vrati - rekao je Dupovac.

Od Sudskog vijeća zatražio da mu izrekne kaznu od godinu i po do dvije zatvora i da mu pritvor u KPZ-u, u kojem je već devet mjeseci, zamijeni kućnim pritvorom.

- On je jedna od "najmekših" osoba sa kojom sa razgovarao i mislim da je tužilac pretjerao sa svojim stavom da se "u ime svih žrtava osudi Ibro Ćufurović".

Ćufurović: "Priznajem i kajem se"

Sudu se na samom kraju u dosta konfuznom izlaganju obratio i sam Ćufurović, koji je ponovio većinu tvrdnji svog branioca.

Istakao je da je učestvovao u ratu u Siriji i da to priznaje, ali i da je uhvaćen sa ženom i djecom na granici sa Turskom, kada je pokušavao pobjeći nazad u BiH, a ne na liniji, te da je "od 2016. godine bio civil".

- Ja se, naravno, kajem. Otišao sam, vidio koliko ima zaraćenih strana i da se ja tu ne pronalazim i pokušavao sam na sve načine da se vratim, ali nisam uspijevao - kazao je, između ostalog Ćufurović.

Ćufurović na potjernici Interpola       FOTO: ARHIV

Pokušao je Sudu objasniti komplikovane odnose sa ocem koje je spomenuo tužilac, ali je sutkinja Mašović rekla da za tim nema potrebe, na što je njegov branilac još jednom istaknuo da su "nesređene porodične prilike utjecale na njegov odlazak u Siriju".

Sudsko vijeće će presudu Ibri Ćufuroviću javno izreći u petak. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.