Oni traže više od 150 milijardi dolara na ime kompenzacije, tvrdeći da Facebookove platforme promovišu nasilje protiv progonjene manjine.

Procjenjuje se da je 10.000 muslimana Rohinja ubijeno tokom vojnog obračuna u Mijanmaru sa većinskim budistima 2017., piše BBC.

Facebook, koji se sada zove Meta, nije odmah odgovorio na optužbe.

Kompanija je optužena da je dozvolila "da se širenje mrskih i opasnih dezinformacija nastavi godinama".

U Velikoj Britaniji, britanska advokatska firma koja zastupa neke od izbjeglica napisala je pismo Facebooku, u kojem navodi da su Facebookovi algoritmi pojačali govor mržnje protiv naroda Rohinja.

- Firma je "nije uspjela uložiti" u moderatore i provjeravače činjenica koji su znali za političku situaciju u Mijanmaru. Kompanija nije uspjela ukloniti postove ili izbrisati naloge koji su podsticali nasilje protiv Rohinja. Nije uspjela "preduzeti odgovarajuće i pravovremene mjere", uprkos upozorenjima dobrotvornih organizacija i medija. U SAD-u, advokati su podnijeli pravnu tužbu protiv Facebooka u San Francisku, optužujući ga da je "spreman da mijenja živote naroda Rohinja za bolji prodor na tržište u maloj zemlji u jugoistočnoj Aziji" - piše BBC, koji je imao uvid u pismo.

Oni citiraju objave na Facebooku koje su se pojavile u istrazi novinske agencije Reuters, uključujući i onu iz 2013. u kojoj se navodi: "Moramo se boriti protiv njih kao što je Hitler vodio Jevreje."

U drugom postu je pisalo: "Ulijte gorivo i zapalite da se brže sretnu sa Allahom."

Facebook ima više od 20 miliona korisnika u Mijanmaru. Za mnoge je stranica društvenih medija njihov glavni ili jedini način za dobivanje i dijeljenje vijesti.

Facebook je 2018. priznao da nije učinio dovoljno da spriječi podsticanje nasilja i govora mržnje protiv Rohinja.