open-navfaktor-logo
search
Lažni lideri
Tusk u UN-u: Mnogi političari koriste laži da bi ostali na vlasti
Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je naglasio značaj iznošenja istine u javnom životu, kao i značaj slobode, vladavine prava kao i međunarodne solidarnosti
26.09.2019. u 22:52
get url
text

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u četvrtak da mnogi političari lažu kako bi ostali na vlasti.

- Da biste zaštitili istinu, nije dovoljno optužiti druge da promovišu lažne vijesti. Iskreno govoreći, bilo bi dovoljno da jednostavno prestanete lagati. Danas previše političara koristi laži kao trajnu metodu kako bi se održali na vlasti - kazao je Tusk u obraćanju na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Također je naglasio značaj iznošenja istine u javnom životu, kao i značaj slobode, vladavine prava kao i međunarodne solidarnosti.

- Ako moćnici našeg svijeta to ne shvate, ući će u historiju ne kao lideri, već kao lažni lideri - dodao je.

Dotakavši se problema oko zaštite okoliša, istakao je da se velike količine mikroplastike nalaze u okeanima, dodajući da skoro 200 živih vrsta svakodnevno izumire.

- Da biste zaštitili vladavinu prava, zaista morate prihvatiti činjenicu da zakon treba biti iznad moći, a ne suprotno - rekao je Tusk.

- Morate braniti slobodu govora i slobodu medija. Također, morate prestati koketirati s diktatorima i autoritarnim režimima. Ako želite slijediti principe međunarodne solidarnosti, uvijek morate pomoći slabijima - zaključio je Tusk u svome obraćanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.