open-navfaktor-logo
search
Ankara
Tursko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv odgovornih osoba časopisa "Charlie Hebdo"
Tursko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv odgovornih lica u francuskom časopisu "Charlie Hebdo" zbog objavljivanja sadržaja uvredljivih po turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.
28.10.2020. u 10:44
get url
text

U saopćenju tužilaštva u Ankari se navodi kako je službena istraga pokrenuta u skladu s Krivičnim zakonom Turske te kako se francuski časopis tereti za vrijeđanje predsjednika Republike Turske.

Glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin osudio je posljednje objave francuskog časopisa Charlie Hebdo, koje sadrže uvrede na račun predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana. Kalin se oglasio putem Twittera, gdje je poručio kako francuski časopis nema poštovanja ni prema jednoj vjeri, svetosti ni vrijednosti. 

- Oni pokazuju samo vlastiti nemoral. Napad na nečije lično pravo, ne može biti humor i sloboda izražavanja. Cilj ovih publikacija, lišenih morala i pristojnosti, samo je sijati sjeme mržnje i neprijateljstva - poručio je Kalin. 

Ističući da pretvaranje slobode izražavanja u neprijateljstvo prema religiji i vjerovanju može biti samo proizvod bolesnog mentaliteta, Kalın je pozvao "sve sa zdravim razumom da osude i odbace ove odvratne objave". 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.