Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u vezi sa sudskom odlukom o americkom pastoru Brunsonu, porucio da je, kao što je to ranije naglašavao, tursko pravosuđe donijelo nezavisnu odluku.

Sud u Turskoj jučer je osudio pastora Andrewa Craiga Brunsona na tri godine i 1,5 mjeseci zatvore, a on je bio optužen za podršku terorističkim organizacijama. Obzirom da mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, Brunson je jučer pušten na slobodu.

Američki predsjednik Donald Trump danas se zahvalio turskom predsjedniku Erdoganu za svu pomoć koju je ukazao u ovom procesu, a nakon ove poruke oglasio se i Erdogan.

- Kao što sam uvijek naglašavao, tursko pravosuđe je donijelo nezavisnu odluku - poručio je Erdogan u poruci putem društvene mreže Twitter, te dodao:

- Nadam se nastavku saradnje kako dolikuje dvjema zemljama saveznicama te da će Turska i SAD zajednički voditi borbu protiv svih terorističkih organizacija, prvenstveno PKK, ISIS i FETO.

Sud u turskom gradu Izmiru osudio je jučer Brunsona na tri godine, jedan mjesec i 15 dana zatvora, no istovremeno su mu ukinute mjere zabrane, kućnog pritvora i napuštanja zemlje, čime je Brunson postao slobodan. Istog dana otputovao je za Njemačku.

Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i otad se nalazio u pritvoru. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist terorističkih organizacija PKK i Fetullahci (FETO). 

Na zahtjev Tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je, zbog njegovih zdravstvenih problema, ta mjera preinačena u kućni pritvor.

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo u Izmiru navodi se da je bio u kontaktu sa članovima terorističke organizacije FETO.