open-navfaktor-logo
search
Konya
Turski predsjednik Erdogan otvorio 5. Igre islamske solidarnosti
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan otvorio je u utorak 5. Igre islamske solidarnosti koje se održavaju u centralnoj turskoj provinciji Konyi.
09.08.2022. u 22:53
get url
text

- Započinjem sportske aktivnosti 5. Igara islamske solidarnosti. Čestitam svima koji su tome doprinijeli u moje i u ime moje nacije. Sretno - rekao je Erdogan na ceremoniji otvaranja.

Igre će trajati do 18. augusta uz učešće više od 4.000 sportista iz 56 zemalja.

{$galerijaFotografija}

Govoreći na ceremoniji otvaranja, Hissein Brahim Taha, generalni sekretar Organizacije islamske saradnje, zahvalio je Turskoj na organizaciji događaja.

Taha je rekao da je važno da se islamske zemlje udruže u takve organizacije koje omogućavaju jačanje interkulturalnog dijaloga.

Ministar sporta Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Turki Al-Faisal, koji je i čelnik Unije arapskih nacionalnih olimpijskih komiteta, pozdravio je organizaciju i zahvalio Erdoganu i turskom narodu na realizaciji.

Turski ministar omladine i sporta Mehmet Muharrem Kasapoglu rekao je da će Konya biti domaćin "sportskog festivala" na kojem će biti predstavljeni sport i bratstvo.

Kasapoglu je dodao da međunarodne sportske aktivnosti doprinose razvoju bratstva između zemalja.

U međuvremenu, na marginama događaja, Erdogan je razgovarao sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim koji je također bio prisutan u Konyi.

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali i premijer Albanije Edi Rama, palestinski premijer Muhammed Shtayyeh te premijer Alžira Eymen bin Abdurrahman.

AA-20220809-28610484-28610472-CEREMONIJA_OTVORENJA_5_IGARA_ISLAMSKE_SOLIDARNOSTI.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.