open-navfaktor-logo
search
Aerodrom Sarajevo
Turski predsjednik Erdogan doputovao u posjetu BiH
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo Erdogan je stigao u 12.40 sati, a u pratnji, pored članova njegovog kabineta, doputovali su i njegova supruga Emine Erdogan, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, ministar trezora i finansija Berat Albayrak, te ministar transporta i infrastrukture Cahit Turhan
08.07.2019. u 13:04
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je danas u dvodnevnu posjetu u Sarajevo, u okviru koje će prisustvovati sutrašnjem samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) kojim predsjedava Bosna i Hercegovina, javlja Anadolu Agency (AA). 

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo Erdogan je stigao u 12.40 sati, a u pratnji, pored članova njegovog kabineta, doputovali su i njegova supruga Emine Erdogan, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, ministar trezora i finansija Berat Albayrak, te ministar transporta i infrastrukture Cahit Turhan.

Turskog predsjednika na sarajevskom aerodromu dočekali su ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Almir Šahović, te ambasador Turske u BiH Haldun Koc. 

{$galerijaFotografija}

Erdogan se prvog dana boravka u Sarajevu sastao s delegacijom turske vojne misije koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH. 

Erdogan će posjetiti i Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. Erdogan će tokom dana sastati i sa članovima Predsjedništva BiH. Tokom dana najavljen je sastanak Erdogana s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem te učešće na svečanoj večeri u zgradi Predsjedništva BiH. 

Nakon sastanka s Izetbegovićem planiran je sastanak Erdogana i slovenskog predsjednika Boruta Pahora. U utorak, drugog dana posjete, turski predsjednik Erdogan će prisustvovati samitu SCEEP-a koji se održava u hotelu "Termag" na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim. U pratnji supruge Emine, turski predsjednik Erdogan bi u Sarajevu trebao prisustvovati i ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji će biti sahranjeni u Potočarima, 11. jula, na 24. godišnjicu tog zločina. 

Erdogan u Butmiru - 8. 7. 2019.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.