open-navfaktor-logo
search
Dobri odnosi
Turski parlamentarac Ozen: Očekujemo podršku BiH u borbi protiv FETO-a
Kao bitan element u jačanju ekonomske i trgovinske saradnje, Ozen podsjeća kako u Bursi živi značajan broj onih koji porijeklo vuku s ovih prostora, prvenstveno iz BiH
11.01.2020. u 10:11
get url
text
Refik Ozen

Turska i Bosna i Hercegovina imaju veoma dobre odnose na svim nivoima, no oni uvijek mogu biti još bolji. Raduje nas da je u BiH formirana Vlada i mi ćemo i dalje biti most koji povezuje poduzetnike iz Turske s poduzetnicima iz BiH, poručio je Refik Ozen, zastupnik u turskom parlamentu iz grada Bursa i predsjednik Međuparlamentarne grupe prijateljstva Turske i BiH.

Govoreći o odnosima Turske i BiH, Ozen ocjenjuje kako je riječ o dobro razvijenim odnosima na političkom, trgovinskom, kulturnom i svakom drugom nivou, no, podvlači kako "uvijek ima prostora i potencijala da oni budu i bolji".

- Veoma smo zadovoljni zbog činjenice da je uspješno formirana državna vlast u BiH, nakon jednog dužeg perioda. Vjerujem da će to znatno doprinijeti i našim boljim međuparlamentarnim odnosima - rekao je Ozen.

Kada je riječ o ekonomskim, odnosno trgovinskim odnosima, Ozen naglašava kako se na tom planu bilježi značajan napredak te podvlači kako Međuparlamentarna grupa prijateljstva Turske i BiH nastoji i dalje biti most koji povezuje poduzetnike iz Turske s poduzetnicima iz BiH, što svakako doprinosi boljim ekonomskim odnosima.

Želimo doprinijeti bh. ekonomiji

-Jedan od primjera je svakako i izvoz bh. mesa u Tursku. Dakle, tu smo ušli u jednu novu fazu od koje će svakako imati koristi i bh. ekonomija, ali i sama Turska - kazao je Ozen.

Naglasio je da upravo ovakva saradnja treba biti prenesena i na druge oblasti, a u tom smislu je podsjetio da je Bursa i industrijski vrlo razvijena sredina.

- S ponosom možemo kazati da će upravo u Bursi biti vršena proizvodnja i prvog turskog automobila. U tom smislu, naša želja je i spremni smo da podijelimo sva naša iskustva kako bi dali doprinos bh. ekonomiji - rekao je Ozen.

Kao bitan element u jačanju ekonomske i trgovinske saradnje, Ozen podsjeća kako u Bursi živi značajan broj onih koji porijeklo vuku s ovih prostora, prvenstveno iz BiH.

- Bursa je grad gdje živi veliki broj građana porijeklom iz BiH i mnogi od njih su aktivni poduzetnici. To su svakako potencijalni investitori u BiH i ono na čemu mi radimo jeste da se realizuje takva saradnja. U Bursi je čak osnovana i fondacija koja se bavi upravo time - kazao je Ozen.

Očekujemo podršku BiH

Na samom kraju se kratko dotakao i borbe protiv terorističke organizacije FETO, koja stoji iza pokušaja puča 2016. godine u Turskoj, a za koju je poznato da djeluje i na području BiH.

- Žalosti nas činjenica da ova organizacija još uvijek djeluje u BiH. Jer, ono što je ova teroristička organizacija učinila u našoj zemlji, ona to može učiniti i ovdje. U tom smislu, mi svim našim bratskim i prijateljskim zemljama nastojimo prenijeti poruku, a to je da moraju biti oprezni po pitanju FETO-a. Isti pokušaj puča izveden u Turskoj, oni mogu izvesti u drugim zemljama - rekao je Ozen. 

Podvlačeći kako je za jačanje svakog vida saradnje neophodna učinkovita borba protiv FETO-a, Ozen je poručio kako Turska od bh. vlasti očekuje podršku u borbi protiv ove terorističke organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.