open-navfaktor-logo
search
Bez uzimanja brisa
Turski naučnici razvili COVID-19 test koji zamjenjuje PCR
Turski naučnici s Nacionalnog centra za nanotehnološka istraživanja Unverziteta Bilkent (UNAM) razvili su sistem baziran na nanotehnologiji koji dijagnostikuje COVID-19 u 10 sekundi s 99 posto pouzdanosti bez uzimanja brisa.
31.12.2020. u 10:43
get url
text

Očekuje se da će visokotehnološki turski proizvod pod nazivom Diagnovir zamijeniti PCR testove.

- Razvijena je metoda koja daje rezultate u samo nekoliko sekundi i može zamijeniti PCR. Ako je pozitivan, rezultat je odmah poznat. Kad je negativan, treba malo više vremena za kontrolu - rekao je rektor Univerziteta Bilkent Abdullah Atalar za AA.

- Cijeli svijet će imati koristi od ove tehnologije koja u potpunosti pripada Turskoj - dodao je on.

Atalar je skrenuo pažnju na značaj brze dijagnoze koronavirusa.

- Brzo utvrđivanje da je osoba pozitivna na COVID-19 i karantin vrlo su važni kako bi se pandemija stavila pod kontrolu - rekao je Atalar.

Zaključio je da ova tehnologija ima osobine koje se mogu koristiti i za pandemije slične koronavirusu. Istraživač Bulend Ortac rekao je da studija o razvoju brzog dijagnostičkog sistema i kompleta traje već sedam mjeseci.

- Postigli smo pozitivne rezultate u studijama faze 2. Primijetili smo da su testovi koje smo provodili u laboratoriji i bolnicama na pacijentima s koronavirusom dali tačne rezultate s velikom preciznošću - kazao je Ortac.

- Dok PCR ima visoku granicu greške i daje rezultate dva do tri dana nakon bolesti, naš sistem daje rezultate u ranim fazama bolesti u sekundi. Osim toga, stopa pouzdanosti je vrlo visoka, 99 posto - rekao je on.

Dodao je da očekuju da će početi masovnu proizvodnju ovog proizvoda i učiniti ga dostupnim korisnicima za dva mjeseca.

- Dakle, to će doprinijeti da se pandemija stavi pod nadzor i u velikoj mjeri olakšati društveni život - rekao je Ortac.

Ovaj test prilično je jeftin u poređenju s PCR testom, što će testiranje učiniti dostupnijim u Turskoj i u svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.