Turski MVP: Odluka EP-a je neprihvatljiva, nastavljamo borbu protiv terorizma

objavljeno: 16.03.2018. u 08:28

Nakon odluke Evropskog parlamenta koja se tiče operacije "Maslinova grana" oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske, u čijem saopćenju je istaknuto kako je ova odluka za Tursku neprihvatljiva, javlja Anadolu Agency (AA).

- Ne možemo prihvatiti ovu odluku Evropskog parlamenta koji je poznat po svojoj toleranciji prema terorističkim organizacijama. Turska će, kao što je to radila i u prošlosti, odlučno nastaviti borbu protiv svakog vida terorizma - poručeno je u saopćenju turskog MVP-a.

Navedeno je, kako je poziv EP-a upućen Turskoj u odluci pod nazivom "Situacija u Siriji", još jedan pokazatelj koliko je ovaj parlament daleko od stvarnosti.

Odlukom o operaciji "Maslinova grana" Evropski parlament još jednom pokazao jednostran stav daleko od objektivnog.

MVP Turske je podsjetio kako je operacija "Maslinova grana" započeta u skladu s pravom legitimne odbrane prema 51. članu UN-ove povelje te odlukama o borbi protiv terorizma Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

- Na meti ove operacije su teroristički elementi PKK/KCK/PYD-YPG koji se nalaze u Afrinu, ali isto tako i pripadnici terorističke organizacije ISIL koji su došli u ovu regiju iz drugih dijelova Sirije. PKK se nalazi na listi terorističkih organizacija EU-a. Stoga, operacija ne samo da ima cilj štititi nacionalnu sigurnost Turske, nego i sigurnost Evrope - istaknuto je u saopćenju.

Naglašeno je da turske snage posvećuju maksimalnu pažnju kako u operaciji ne bi došlo do stradanja sirijskih civila, te dodano:

"U tom okviru, Turska poziva Evropski parlament i zemlje članice EU-a da ulože napore i preuzmu odgovornost za prekid sukoba u Siriji koji traju već sedam godina i u stvarnom smislu daju svoj doprinos na tom planu."

Evropski parlament je jučer usvojio odluku kojom Tursku poziva da zaustavi operaciju "Maslinova grana", te je izražena zabrinutost zbog povećanja napetosti u ovog regiji.