open-navfaktor-logo
search
Ubijene 53 osobe
Turski MIT iz Sirije dopremio teroristu Nazika, organizatora napada u Reyhanliju
Neimenovani izvor za AA je kazao kako je MIT izveo uspješnu operaciju u sirijskoj regiji Latakiji i uhapsio Nazika koji je sarađivao sa sirijskim obavještajcima i organizirao teroristički napad u turskoj pograničnoj regiji Reyhanli
12.09.2018. u 13:37
get url
text

Turska obavještajna služba (MIT) uhapsila je u Latakiji i sigurnim kanalima u Tursku dopremila traženog teroristu Yusufa Nazika, odgovornog za teroristički napad u Reyhanliju u kojem su 2013. godine ubijene 53 osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani izvor za AA je kazao kako je MIT izveo uspješnu operaciju u sirijskoj regiji Latakiji i uhapsio Nazika koji je sarađivao sa sirijskim obavještajcima i organizirao teroristički napad u turskoj pograničnoj regiji Reyhanli.

Riječ je o teroristi koji se nalazio na “plavoj“ listi traženih terorista u Turskoj, a službenici MIT-a su ga sigurnim kanalima dopremili u Tursku i predali nadležnim institucijama na dalje procesuiranje.

Isti izvor je kazao da je uhapšeni Nazik u preliminarnom iskazu priznao da je po naredbi sirijske obavještajne službe vršio planiranja terorističkih napada u Turskoj i iz Sirije organizirao transport eksploziva za te napade.

Nazik je otkrio i sve detalje o Mihracu Uralu koji je učestvovao u terorističkim napadima u Reyhanliju te je pozvao sve odbjegle učesnike da se predaju turskim snagama sigurnosti.

Nazik je kazao da je rođen u Antakiji, otkrio je detalje biografije i priznao da je s prijatlejima organizirao napade u Reyhanliju.

-Naredbu za napad smo dobili od sirijske obavještajne službe. Nisam mogao pobjeći od turskog državnog aparata, kajem se. Uhvaćen sam i dopremljen iz Sirije. Svojim prijateljima u Siriji poručujem da se i oni vrate dok još nije kasno. Turska država, naša država će se pobrinuti za nas. Sirijskoj državi poručujem da je Turska velika država i da će sigurno tražiti da joj se računi polože - kazao je Nazik u iskazu.

Turski MIT je tako nastavio uspješne operacije koje je ranije u inozemstvu izvodio s ciljem hvatanja pripadnika terorističke organizacije.

Operaciju u Latakiji u potpunosti su samostalno izveli službenici MIT-a. Vlastitim aktivnostima su locirali, pratili, uhvatili i transportirali traženog teroristu i nisu u tome sarađivali sa bilo kojom stranom službom.

MIT je operacije u inozemstvu intenzivirao nakon julskog pokušaja vojnog udara 2016. godine koji je u Turskoj izvela teroristička organizacija FETO. Operacije se izvode u sklopu borbe protiv terorizma i koordinirano sa turskim snagama sigurnosti, a na taj način je u Tursku dopremljen veliki broj terorista FETO-a i PKK-a.

Teroristički napad u Reyhanliju dogodio se 11. maja 2013. godine. U dvije eksplozije ubijeno je ukupno 53 ljudi. Eksplozije su se dogodile u pored zgrada općine i pošte u Reyhanliju, a materijalna šteta nanesena je na 912 stambenih, 891 poslovnom objektu i na 148 vozila.

Sudski proces protiv 33 optužene osobe okončan je u februaru ove godine kada su višestruke doživotne zatvorske kazne izrečene devetorici optuženih. Još 13 optuženih osuđeno je na zatvorske kazne u trajanju između 10 i 15 godina.

Turski organi raspisali su potjernice za ukupno osam odbjeglih terorista, među kojima je bio i nedavno uhapšeni Nazik.

Istragom je utvrđeno da je MIT blagovremeno dostavio detaljno upozorenje tadašnjem državnom tužiocu Ozcanu Sismanu koji je član terorističke organizacije FETO. Sisman je zataškao upozorenje MIT-a i napad u Reyhanliju nije bio spriječen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.