open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Turski ministar Pakdemirli obilaskom mezarja Kovači započeo posjetu BiH
Turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli će se u okviru posjete BiH sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, a dvojica ministara će razgovarati o nastavku izvoza mesa u Tursku, te će biti razmotrene mogućnosti izvoza voća iz BiH u Tursku, a posebno malina 
17.05.2019. u 11:39
get url
text

Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekir Pakdemirli doputovao je jutros u Sarajevo, a svoju posjetu Bosni i Hercegovini započeo je obilaskom šehidskog mezarja Kovači i polaganjem cvijeća na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, javlja Anadolu Agency (AA). 

U pratnji brojne delegacije, ministar Pakdemirli jutros je doputovao na Međunarodni aerodrom Sarajevo, odakle se uputio ka mezarju Kovači. Prilikom posjete šehidskom mezarju, Pakdemirli je položio cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te proučio dovu. 

Prema planiranom programu posjete, Pakdemirli će se sastati s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. 

Bekir Pakdemirli

U okviru boravka u Sarajevu, Pakdemirli će klanjati džumu-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji. 

U poslijepodnevnim satima turski ministar Pakdemirli sastat će se s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem. 

Kako su iz Šarovićevog kabineta ranije najavili, na ovom sastanku će se razgovarati o nastavku izvoza mesa u Tursku, te će biti razmotrene mogućnosti izvoza voća iz BiH u Tursku, a posebno malina. 

Bekir Pakdemirli

U pratnji ministra Pakdemirlija, prema ranijoj najavi, u posjeti BiH borave generalna direktorica Generalne direkcije za EU i vanjske poslove Aylin Caglayan Ozcan, v.d. generalni direktor Generalne direkcije za hranu i kontrolu Mumtaz Sinan, generalni direktor Instituta za meso i mlijeko Bosman Uzun, zamjenik generalnog direktora Poljoprivredno-kreditnih zadruga Ozgur Guven, generalna direkcija za EU i vanjske odnose i ekspert za EU Nihal Lafcioglu. Sastancima će prisustvovati i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc. 

Pakdemirli će se tokom dana sastati i sa ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Edinom Ramićem te federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem. Ministar Pakdemirli će u večernjim satima napustiti Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.