open-navfaktor-logo
search
Ankara
Turski ministar odbrane: U operaciji "Kandža-mač" bombardovan 471 teroristički položaj, neutralisano 254 terorista
Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar saopćio je da su turske snage u zračnoj operaciji “Kandža-mač“ na sjeveru Iraka i Sirije neutralizirale najmanje 254 terorista PKK/YPG-a.
23.11.2022. u 10:17
get url
text

- Do sada je 471 teroristički položaj bombardiran u operaciji, a 254 terorista je neutralizirano - rekao je Hulusi Akar u operativnom centru Komande kopnenih snaga u Ankari.

U jutarnjim satima u nedjelju turske snage su pokrenule prekograničnu zračnu operaciju "Kandža-mač" protiv terorističke organizacije PKK/YPG koja djeluje u terorističkim skrovištima u pograničnim dijelovima Sirije i Iraka i planira napade na Turkiye.

Zračna antiteroristička operacija "Kandža-mač" uslijedila je nakon terorističkog napada kojeg su teroristi PKK/YPG-a izveli 13. Novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i u  kojem je ubijeno šest osoba, a 81 je povrijeđena.

- Teroristi su podlo napali civilne ciljeve. Ušutkat ćemo ih što je prije moguće - poručio je resorni turski ministar Akar.

On je naglasio da Turska u operaciji isključivo cilja na teroriste i njihova skrovišta.

- Nemamo nikakvih problema ni s jednom etničkom, vjerskom ili sektaškom grupom, niti s našom kurdskom ili arapskom braćom. Jedina naša meta su teroristi - poručio je Anar.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je kazao da operacija "Kandža-mač" nije nužno ograničena samo na zračne udare, čime je najavio i moguću kopnenu operaciju turskih snaga s ciljem neutralizacije terorističkih prijetnji duž pograničnih pojasa na sjeveru Sirije i Iraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.