open-navfaktor-logo
search
Godišnjica genocida
Turski ministar Kasapoglu u Potočarima: Svi smo danas ovdje porodice šehida
Ministar omladine i sporta Turske Mehmet Muharrem Kasapoglu je prisutne na početku svog govora pozdravio na bosanskom jeziku podsjetivši da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid što je potvrđeno presudom međunarodnog suda pravde
11.07.2019. u 13:30
get url
text

Ministar omladine i sporta Republike Turske Mehmet Muharrem Kasapoglu poručio je danas na obilježavanju 24. godišnjice genocida u Srebrenici da su svi ovdje prisutni porodice šehida, te kako se genocid ne smije zaboraviti kako se ne bi ponovio, javlja Anadolu Agency (AA).

Kasapoglu je prisutne na početku svog govora pozdravio na bosanskom jeziku podsjetivši da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid što je potvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu.

-Svi mi koji smo danas u Srebrenici smo porodice šehida. U ime Republike Turske najstrožije proklinjem ovaj zločin u nadi da će svi zločinci biti kažnjeni - rekao je Kasapoglu i dodao:

"Bosna je naša rođena bratska zemlja i s njom koračamo istim civlilizacijskim horizontom. Neopisivu patnju koja se ovdje dešavala prije 24 godine mi i danas osjećamo".

Podsjetio je da je predsjednik Erdogan 8. i 9. jula boravio u posjeti Bosni i Hercegovini, a tom prilikom i ispratio 33 šehida ubijena u genocidu u Srebrenici prilikom prolaska kamiona s njihovim tabutima kroz Sarajevo.

-Danas ćemo da prisustvujemo njihovoj dženazi. Zgražava nas činjenica da se i poslije i ovoliko godina i dalje otktrivaju ostaci žrtava što govori o razmjeru zločina. Imamo obavezu učiniti sve da se ovo nikad nigdje ne ponovi - rekao je Kasapoglu i naglasio da "moramo podsticati suživot u miru, podsticati saradnju i kompromis i ovo ne smije ostati na riječima. Moramo činiti konkretne korake u svim segmentima života."

-Genocid se ne smije zaboraviti kako se ne bi ponovio. Znam da ne postoji niti jedna riječ koja bi mogla opisati ovu bol, ništa ne može vratiti one koje smo izgubili. Ipak moramo nastaviti raditi na podizanju mira i bratstva i saditi sjemena svjetlije budućnosti na ovom području - rekao je Kasapoglu.

Mir i blagostanje svake njene regije su neophodni za BiH, smatra Kasapoglu, a mir u BiH je, kako je rekao, neophodan za Balkan, Evropu i cijeli svijet.

-I svi nosimo odgovornost za očuvanje mira ovdje jer to dugujumo žrtavama. BiH sa svojom šarolikom etničkom strukturom nosi potencijal da bude zemlja primjer svima u svijetu, zato ljudima moramo dati nadu za mir i budućnost. Turska putem povoljnih kredita Ziraat banke podstiče povratak i na ovaj način se daje podsticaj prosperitetu. Projekti TIKA-e dopirnose razvoju ovog područja - rekao je Kasapoglu.
BiH je država koja je teške dane ostavila za sobom, kako je rekao, i koja će uvijek biti okrenuta prema budućnosti.

-Turska je uvijek i u svim prilikama bila uz BiH i tako će biti i u budućnosti, uvijek ćemo voditi brihgu o amanetu šehida - zaključio je Kasapoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.