open-navfaktor-logo
search
Oštre poruke
Turski ministar Hulusi Akar: Armenija je počinila ratni zločin i odgovarat će zbog toga
Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da pripreme odbrambenog raketnog sistema S-400 teku prema ranije predviđenom planu.
24.10.2020. u 15:03
get url
text

- Snabdjevanje ovim sistemom ne predstavlja udaljavanje Turske od NATO-a. Mi ćemo koristiti sistem S-400 na isti način kao što se sistem S-300 koristi u NATO savezu - rekao je Akar u obraćanju u turskom gradu Kayseriju.

Istakao je da snabdijevanje odbrambenim raketnim sistemom dugog dometa predstavlja potrebu radi zaštite suvereniteta, nezavisnosti i sigurnosti 83 miliona ljudi, domovine i njenog neba.

- U tom smislu, nastavljamo kontrolu i pripreme sistema koji smo nabavili u tu svrhu, kao što je ranije planirano - kazao je Akar.

Dotakao se i dešavanja u regiji Nagorno-Karabakh, poručivši da će Turska uvijek biti uz bratski Azerbejdžan.

- Međunarodne institucije trebaju shvatiti da će trajni mir i stabilnost biti postignuti povlačenjem Armenije s okupiranog teritorija Azerbejdžana - kazao je Akar te dodao:

- Zapad i danas, kao što je to radio i prije 30 godina, uporno ignoriše ubistva i barbarstvo okupatorske Armenije koja krši prekid vatre te, ne birajući metu, izvodi napade na djecu, žene ili starije. Armenija, koja je počinila ratni zločin i zločine protiv čovječnosti, sigurno će polagati račun za ove zločine pred historijom i međunarodnim pravom - rekao je Akar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.