open-navfaktor-logo
search
Teži do 65 kg
Turski mastif osvaja srca ljubitelja gorostasnih pasa čuvara
Riječ je o autohtonoj vrsti psa iz Aksaraya koji je poznati kao anadolski lav, a superiorniji je i od poznatijeg kangalskog psa koji također dolazi iz Anadolije
05.11.2018. u 15:03
get url
text

Gorostasni turski pas aksarajski malaklisi, poznat i kao turski mastif, osvaja srca ljubitelja snažnih pasa čuvara širom svijeta. Riječ je o autohtonoj vrsti psa čuvara i ovčarskog psa koji teži i do 65 kilograma i veći je i od poznatijeg kangalskog psa iz Anadolije.

{$galerijaFotografija}

U Aksarayu trenutno djeluje sedam modernih farmi na kojima se uzgajaju turski mastifi i odakle se prodaju kupcima iz cijelog svijeta. Brigu o vrsti vodi Udruženje za zaštitu aksarajskog malaklisija (AKMID), a kupci upravo od tog udruženja dobijaju sve informacije o mladunčetu koje žele kupiti.

Godišnje se iz Turske izveze u prosjeku stotinu mladunčadi. Njemačka, Velika Britanija, Holandija, Bugarska, Rumunija, Rusija, Kina, Brazil, Argentina su neke od zemalja iz koji najčešće dolaze upiti za ovu vrstu psa, a u posljednjem periodu deseci su ih otišli i put više afričkih zemalja.

Predsjednik AKMID-a Muammer Tipirdamaz za AA je kazao da se turski mastif najčešće koristi kao pas čuvar ili kao ovčarski pas. Turski mastif je najveći i najsuperiorniji u porodici ovčarskih pasa iz Anadolije, a opisuje se kao stabilan, hrabar, samostalan, radišan, prilagodljiv i aktivan pas. Nerijetko se naziva i "anadolskim lavom".

Turski mastif
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.