open-navfaktor-logo
search
Humanitarna pomoć
Turski Crveni polumjesec poslao šatore za zbrinjavanje više od 200 migranata
Predstavnik turskog Crvenog polumjeseca u BiH Suat Sokullu istakao je kako su jučer primili dopis od Društva Crvenog krsta/križa BiH za pomoć na što su već danas pozitivno odgovorili
18.06.2019. u 13:39
get url
text

Turski Crveni polumjesec poslao je danas iz Sarajeva za Bihać pošiljku sa šatorima i kuhinjskim setovima, kao podršku za migrante na području Unsko-sanskog kantona, za koju je dan ranije zahtjev uputilo Društvo Crvenog krsta/križa BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnik turskog Crvenog polumjeseca u BiH Suat Sokullu istakao je kako su jučer primili dopis od Društva Crvenog krsta/križa BiH za pomoć na što su već danas pozitivno odgovorili.

- Kao što vidite, šatore već danas šaljemo. U saradnji s DCKBiH radimo na tome da migratima obezbijedimo pitku vodu kao i uređenje okoliša gdje će boraviti. Crveni polumjesec Turske će svakako nastaviti ulagati maksimalan napor kako bi migrantima obezbijedili sve što je potrebno za njihov boravak na tom području", naglasio je Sokullu za AA.

Dodao je kako je od Crvenog polumjeseca za sada zatražen 31 šator veličine 16 kvadratnih metara, koji mogu primiti od šest do osam osoba. Ovom isporukom će biti obezbjeđen smještaj za oko 220 migranata.

Generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Rajko Lazić je rekao kako su predstavnici DCKBiH-a jučer boravili u zvaničnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu, tokom koje su imali priliku vidjeti na koji način se odvija situacija na tom području.  Podsjetio je također kako je odlukom Vijeća Grada Bihaća, i uz podršku Unsko-sanskog kntona, donesena odluka o izmještanju migranta iz grada, te kako je upućen poziv Društvu Crvenog krsta/križa BiH da im u tome pomogne.

- Ovom prilikom moram istaknuti podršku i doprinos delegacije Crvenog polumjeseca Turske, koji je naša sestrinska organizacija, istinski partner, a koja nam uvijek prva pomogne - kazao je Lazić, te dodao:

- Mi danas šaljemo 31 šator za smještaj migranata na području Vučjaka. Osim toga šaljemo i kuhinjske setove kako bi naše strukture mogle na najbolji način pomoći ljudima koji su u stanju patnje.

Lazić je dodao kako je riječ o migratima koji su dosad boravili u prihvatnom centru Bira, ali onim koji su boravili pod otvorenim nebom, koji će sada biti smješteni u šatorskom naselju na lokalitetu Vučjak, gdje je, prema njegovim riječima, do sada već podignuto nešto više od 60 šatora. Isporukom ove pošiljke, na pomenutom lokalitetu će biti podignuto oko 100 šatora.

U narednim danima, dodaje Lazić, očekuju da im u pomoć pristigne i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.