open-navfaktor-logo
search
Prevozio humanitarnu pomoć
Turski brod zaustavljen i bespravno pretresan na istočnom Mediteranu
Njemačka fregata pod komandom Grčke u okviru operacije Irini na istočnom Mediteranu je, oprečno međunarodnom pravu, zaustavila i satima pretresala brod koji je iz Turske u Libiju prevozio različitu robu, uključujući i farbu.
23.11.2020. u 14:25
get url
text

Riječ je o brodu "ROSELINA-A" koji je pod turskom zastavom isplovio iz Istanbula i ka Libiji prevozi humanitarnu pomoć. Njemačka fregata pod komandom grčke mornarice sinoć je, kršeći međunarodno pravo, zaustavila taj broj jugozapadno od Peloponeza.

Prema međunarodnom pomorskim pravu, ukrcavanje osoblja i pretres plovila se može vršiti isključivo uz saglasnost zemlje pod čijom zastavom to plovilo plavi. Bez takve saglasnosti Turske, fregata iz Hamburga se iz helikoptera ukrcala na brod.

Osoblje broda "ROSELINA-A" mobitelima je snimala cijeli taj incident.

Bez odobrenja Turske i kršeći sve važeće međunarodne norme i propise, vojnici su prepriječili put turskom brodu i do ranih jutarnjih sati vršili pretres kontejnera sa robom.

Shvativši da se u kontejnerima nalaze isključivo humanitarna pomoć u hrani i drugim robama, vojnici su napustili brod koji je plovio pod turskom zastavom.

Najavljeno pokretanje postupaka pred međunarodnim institucijama

Brod sa humanitarnom pomoći iz Turske je nastavio plovidbu ka libijskoj luci u Misrati, a turske vlasti su najavile da će zbog incidenta pokrenuti postupke pred relevantnim međunarodnim institucijama.

Neimenovani sigurnosni izvori tvrde da ulazak osoblja operacije Irini na brod “ROSELINA-A“ bez saglasnosti Turske predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava.

Isti izvori tvrde da je zbog skandaloznog zaustavljanja, brod bio prinuđen satima stajati na teškim uvjetima na moru i da je prekršen i princip slobode na otvorenom moru.

Kontroverzna operacija Irini

Evropska unija je operaciju Irini pokrenula kako bi na Mediteranu nadzirala poštivanje embarga Ujedinjenih nacija o uvozu oružja u Libiju.

Operacija nema saglasnost, niti u njoj učestvuje međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva Libije, a što je nužno u skladu s odlukom 2291 Vijeća sigurnosti UN-a. Zbog toga operacija privlači sve više kritika kao pristrasna i nezakonita operacija.

Neke zemlje se protive operaciji i povlače se iz nje, dok neke članice EU-a to ne čine jer ne žele ugroziti svoj pristup evropskim finansijskim fondovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.