open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Turski astronomi otkrili dvije planete u svemiru
Istraživači Odjela za astronomiju i svemirske nauke Univerziteta u Ankari otkrili su dvije planete u binarnom zvjezdanom sistemu Kepler-451, udaljene 1.336 svjetlosnih godina od Zemlje.
14.02.2022. u 14:17
get url
text

Naučni članak koji opisuje otkriće planeta u sistemu Kepler-451 objavljen je u "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society", jednom od najprestižnijih časopisa na tom području, koji izdaje Oxford University Press.

Otkriće, iza kojeg stoje šef katedre na Odsjeku za astronomiju i svemirske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Ankari prof. dr. Selim Osman Selam, predavači na istom odsjeku Ekrem Murat Esmer i Ozgur Basturk te profesor sa Odsjeka za astronomiju i svemirske nauke Univerziteta u Istanbulu Sinan Alis, objavljeno u uglednom međunarodnom časopisu, te ušlo u povijest nauke kao drugo otkriće planeta koje potječe iz Turske.

Profesor Selam je u razgovoru s novinarom AA rekao je da su za ovo otkriće obavljena zapažanja dvostruke zvijezde mjerenjem svjetlosti teleskopom prečnika 80 centimetara i teleskopom prečnika 60 centimetara.

- Ovim zapažanjima, pored ranije otkrivene planete u sistemu Kepler-451, otkrili smo postojanje još dva džinovska planeta veličine Jupitera - kazao je Selam, te dodao:

- Otkrića planeta su realizovana koristeći promjene vremena pomračenja koje se vide u ovom sistemu. U istraživanju je utvrđeno da ovaj sistem, koji sadrži ukupno tri planete, kruži u stabilnim orbitama. Pronalaženje planeta oko binarnih zvijezda je pomalo izazov. Ako pogledamo svjetsku literaturu, otkriće planeta oko dvostrukih zvijezda je prvi put u Turskoj.

Pojasnio je da je jedna od planeta otprilike 1,5 puta veća od mase Jupitera, a druga je skoro dvostruko veća.

- Pošto postoje planete plinovitih divova, ne postoji mogućnost života na tim planetama. Izračunali smo i orbitalna vremena. Orbitalni period jedne od otkrivenih planeta oko binarnog zvjezdanog sistema, odnosno godinu završi za 43 dana, a drugi godinu za 1.800 dana - ispričao je Selam.

Navodeći da je jedna od komponenti binarnog zvjezdanog sistema, na neki način, zvijezda koja je došla do kraja svog života i da ima samo vruću jezgru, Selam je rekao:

- Pronalaženje planeta oko takvih zvjezdanih sistema predstavlja zanimljivu priliku za teoriju i studije evolucije. Zapravo, ne očekuje se puno planeta oko njega. U tom smislu, bilo je to zanimljivo i uzbudljivo otkriće u naučnom svijetu.

Navodeći da je u okviru ove studije period orbite drugog planeta prethodno otkrivenog u istom binarnom zvjezdanom sistemu ažurira na 406 dana, Selam je rekao da su nove planete koje su otkrili turski astronomi po masi slični planeti otkrivenom u sistemu 2015.

Dvije nove planete otkrivene u binarnom sistemu Kepler-451, a ukupno tri, s nazivima "Kepler451b", "Kepler451c" i "Kepler451d" prema međunarodnim pravilima imenovanja, zauzela su svoja mjesta u zajedničkom katalogu egzoplaneta astronomske zajednice (exoplanet.eu).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.