open-navfaktor-logo
search
U posjeti USK
Turski ambasador Koc: Nastojat ćemo pomoći BiH u rješavanju migrantske krize
Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc u ponedjeljak se sastao s premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem i predsjedavajućim Skupštine Unsko-sanskog kantona Rasimom Pajićem
29.10.2018. u 15:56
get url
text

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc izjavio je kako će njegova zemlja nastojati pružiti pomoć Bosni i Hercegovini kada je riječ o rješavanju migrantske krize, javlja Anadolu Agency (AA).

Koc se u ponedjeljak sastao s premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem i predsjedavajućim Skupštine Unsko-sanskog kantona Rasimom Pajićem. Tema razgovora bilo je pitanje migranata, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Crvenog polumjeseca Turske.

Ružnić je tom prilikom turskom ambasadoru čestitao Dan Republike Turske.

Dodao je kako je do sada urađeno nekoliko koraka kada je riječ o rješavanju pitanja migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu.

-Krizom se može upravljati, kao što su to radili svi oni koji su se s migrantskom krizom susreli prije nas. Naša zemlja koliko je to spremno dočekala vidimo sad sa situacijom koju imamo u Unsko-sanskom kantonu. Naše su namjere da, prije svega, migrante svedemo u zakonite okvire naše države, ujedno poštujući sve aspekte humanosti prema tim ljudima i poštujući sve konvencije vezane za te ljude, a s druge strane stvarajući sigurnosni ambijent prema građanima Unsko-sanskog kantona - pojasnio je Ružnić. 

Dodao je kako su kapaciteti USK-a, naročito Bihaća, van svih okvira i da migranti dolaze svaki dan. Podsjetio je na postojanje samo dva osposobljena migraciona centra, hotela "Sedra" i nedavno otvorenog migracionionog centra u nekadašnjoj "Biri".

-Prihvatni centar koji je bio privremenog karaktera, Đački dom, zbog neuslovnosti se ne može smatrati tim centrom, a u tom centru je nekih 800-900 ljudi. Danas imamo problem i taj da jedna grupa migranata, od 150 do 200 migranata nalazi se na graničnom prijelazu, od strane Republike Hrvatske, granični prijelaz je zatvoren - rekao je Ružnić.

Istakao je kako postoje migranti koji se slobodno kreću kroz grad i niko nema zvaničnu evidenciju o kojem je broju riječ i o kojim ljudima. Ukazao je da među migrantima postoje obrazovana lica i nemaju kriminalnu prošlost, dok s druge strane postoje lica koja potražuju sigurnosne agencije nekoliko država.

Kazao je kako cijene svaku vrstu podrške, od materijalno-tehničkih sredstava do humanitarne pomoći. O tome će razgovarati i s turskim ambasadorom u Sarajevu. 

Koc je podsjetio kako je u Bosni i Hercegovini Dan žalosti povodom ubistva dvojice policajaca, Davora Vujinovića i Adisa Šehovića i tim povodom izrazio saučešće.

-Oštro osuđujemo ovaj izdajnički napad i nadamo se da će počinioci što prije biti izvedeni pred lice pravde. Bosna i Hercegovina je naš prijatelj, zemlja s kojom imamo dobre odnose. Vaša bol je i naša bol. Vaša tuga je i naša tuga - rekao je Koc koji je dodao kako su povodom Dana žalosti zastave Republike Turske spuštene na pola koplja.

Ukazao je na problem migrantske krize s kojom se Bosna i Hercegovina suočava u posljednje vrijeme.

-Mi ćemo stečenim iskustvom i znanjem nastojati pružiti podršku i pomoći - rekao je Koc koji je dodao kako je upravo migrantska kriza povod sastanka s predstavnicima vlasti iz USK-a i Crvenog polumjeseca Turske.

Istakao je kako će razgovarati o situaciji na terenu, kao i onome što se može uraditi. Podsjetio je kako je Turska pružila utočište za oko četiri miliona izbjeglica iz Sirije i značajnu humanitarnu pomoć.

-Imamo značajno iskustvo i znanje. Razgovarat ćemo kako to prenijeti na teren i pomoći - rekao je Koc podsjetivši kako se migrantska kriza u BiH najviše osjeća u USK.

Dodao je kako Turska, uzimajući u obzir njen bruto nacionalni dohodak, prednjači u izdvajanju sredstava i humanitarnoj pomoći za izbjeglice i migrante i da je najdarežljivija zemlja.

-Mi ćemo svakako i za Bosnu i Hercegovinu, u okviru tih naših projekata, sigurno pružiti podršku - rekao je Koc.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.