open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Turski ambasador Girgin pozvao učenike iz BiH da se prijave: "Stipendije Turkiye" nude velike mogućnosti
Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin pozvao je sve buduće studente iz Bosne i Hercegovine da se prijave na program stipendiranja za studiranje na turskim univerzitetima te poručio kako će to sigurno za njih biti ispravna i višestruko korisna odluka.
01.02.2023. u 10:04
get url
text

U toku su prijave za program stipendiranja "Turkiye Burslari" za dodiplomske, master i doktorske studije, namijenjene strancima koji žele studirati u Turskoj, a konkurs je otvoren do 20. februara. Ambasador Turske Girgin tim povodom je odgovarao na pitanje novinara Anadolije te govorio o tome koje su sve prednosti za strane studente koji se odluče studirati u Turskoj.

Na samom početku, na pitanje šta konkretno program stipendiranja "Turkiye Burslari" znači za potencijalne studente u Bosni i Hercegovini i regiji, Girgin je podsjetio kako je njegova zemlja posljednjih godina ozbiljno ulagala u obrazovnu infrastrukturu, što potvrđuje i porast broja univerziteta u posljednje dvije decenije.

- Dok je 2000. godine broj univerziteta u našoj zemlji bio 71, danas se ukupan broj univerziteta povećao na 204, od čega je 127 državnih - kazao je Girgin, napominjući kako je isto tako značajno povećan i broj istraživačkih centara i tehnoparkova unutar univerziteta.

Jedan od najopsežnijih programa stipendiranja u svijetu

- Ova naučna infrastruktura i mogućnosti otvorene su ne samo turskim građanima, već i međunarodnim studentima i istraživačima iz gotovo svih zemalja svijeta. Dok je 2000. godine u Turskoj bilo registrirano oko 18.000 međunarodnih studenata, 2022. godine naša zemlja ugostila je više od 300.000 međunarodnih studenata iz 198 zemalja - naveo je Girgin, te nastavio:

- 'Stipendije Turkiye', koji je službeni program stipendiranja naše zemlje za međunarodne studente, pruža veliku pogodnost i mogućnosti kandidatima kako širom svijeta tako i u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Ovaj program, koji je jedan od najopsežnijih programa stipendiranja u svijetu. Osim finansijskih mogućnosti, također osigurava ulazak na univerzitet. Drugim riječima, ako dobijete stipendiju, bit ćete smješteni direktno na jedan od univerziteta koje ste odabrali tokom prijave. Ovo je vrlo važna prednost i pogodnost za strane studente.

Drugo, nude se sveobuhvatne finansijske mogućnosti poput mjesečnih stipendija, studentskih domova, zdravstvenog osiguranja, povratnih avionskih karata i besplatnog učenja turskog jezika. U konačnici, različiti programi poput stručne obuke, seminara, stažiranja i takmičenja organizirani su za kulturni, profesionalni i lični razvoj stipendista, od čega svi studenti mogu imati koristi.

Na pitanje o tome koji je cilj programa "Stipendije Turkiye" i da li u tom kontekstu Turska ima neka očekivanja od studenata koje stipendira, Gergin je odgovorio:

- Najvažniji cilj programa 'Stipendije Turkiye' je osigurati stipendije za uspješne kandidate iz zemalja kako bi stekli dobro obrazovanje u našoj zemlji, profesionalno se razvijali i potom vratili u svoje zemlje i služili svojim zemljama i društvima.

Naravno, dodao je Girgin, zadovoljstvo će svakako biti ukoliko ti studenti u budućnosti ne zaborave Tursku, ostanu u vezi s tom zemljom, jer na taj način mogu doprinijeti i boljim odnosima Bosne i Hercegovine i Turske.

- Naše osnovno očekivanje od naših stipendista i diplomanata je da doprinesu ekonomskom i društvenom razvoju svojih zemalja - podvukao je Girgin.

Ono što je također jedna od mogućnosti i prednosti za studente jeste činjenica da je Turska vrlo bogata zemlja u kontekstu historije, prirode i kulture.

- Svake godine 50 miliona ljudi iz cijelog svijeta posjeti našu zemlju, koja je u povijesti ugostila mnoge značajne civilizacije. U našoj zemlji nalazi se 19 lokaliteta koji su na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Gobeklitepe, arheološko nalazište otkriveno 2018. godine, koje je također uvršreno na listu, mnogi historičari i arheolozi smatraju polazištem historije. Opet, imamo bezbroj prirodnih ljepota kao što su Kapadokija i Pamukkale - naveo je Girgin.

Diplome priznate u cijelom svijetu

Naveo je kako Turska bilježi značajne uspjehe i razvoj u sektorima kao što su automobilska industrija, odbrambena industrija, posebno sektor bespilotnih i naoružanih bespilotnih letjelica, koji svi poznaju u svijetu. Također, Turska je zemlja koja je stekla ogromna iskustva u oblasti saobraćajne infrastrukture i logistike.

- Ako opet govorimo o obrazovanju, naši univerziteti sa studentima iz gotovo 200 zemalja pružaju jedinstvena iskustva u međunarodnom okruženju i kulturnoj raznolikosti. Kada bolje razmislimo, student koji je otišao iz Bosne i Hercegovine i školovao se u Turskoj može imati prijatelje sa široke geografije, od Čilea do Indonezije, od Mozambika do Mongolije, s kojima provodi vrijeme na svom fakultetu ili u studentskom domu. Ovakvo međunarodno okruženje našim studentima pruža neprocjenjivo iskustvo i prijateljstva - pojasnio je Girgin.

- Visoko obrazovanje nije i ne bi trebalo biti ograničeno samo na univerzitete. Međunarodni student koji će studirati u Turskoj ne samo da će imati diplomu priznatu u cijelom svijetu; moći će iskusiti gore navedenu historiju, prirodu i kulturu na licu mjesta, profesionalno će se razvijati baveći se industrijom i trgovinom, te će steći nevjerojatnu mrežu diljem svijeta - podvukao je Girgin.

Na pitanje koje su to prednosti studiranja u gradovima kao što su Istanbul, Izmir, Ankara, Girgin je kazao kako su to najveći i kosmopolitski gradovi Turske. Kako je kazao, iako studiranje u tim gradovima ima prednosti, može imati i nekih poteškoća u usporedbi s drugim turskim gradovima.

- U tim gradovima život je skuplji, saobraćaj je intenzivniji, studentski domovi su malo dalje od fakulteta. Ne želim da me se krivo shvati, to ne vrijedi samo za ove naše gradove, nego je slična situacija i u glavnim gradovima ili metropolama u gotovo svakoj većoj zemlji svijeta. Naravno, osim ovih mi imamo mnogo drugih važnih gradova kao što su Bursa, Adana, Eskisehir, Konya, Kayseri, Sakarya, Gaziantep, Antalya, Samsun.

Ovo su mi prvi koji mi padaju na pamet. Ovi gradovi također imaju izuzetno važne povijesne i kulturne vrijednosti te industrijsku i komercijalnu infrastrukturu. Osim toga, univerziteti u tim gradovima su kvalitetni i dobro etablirani. Preporučio bih našim kandidatima da među svojim preferencijama uvrste univerzitete u ovim gradovima. Kultura i gostoprimstvo Anatolije također će se jasnije doživjeti u ovim gradovima - naveo je Girgin.

Porodica od 150.000 turskih diplomanata diljem svijeta

Dalje navodeći prednosti koje studente očekuju stjecanjem fakultetskog obrazovanja u Turskoj, kada se vrate u svoju zemlju, u kontekstu kontakata i okruženja, Girgin je istakao kako veze i iskustva stečena iz Turske i iz raznih zemalja svijeta pozitivno utječu na diplomante na tržištu rada.

- Naši diplomanti postaju dio velike porodice od 150.000 turskih diplomanata diljem svijeta. Na taj način stičete potencijal za razvoj odnosa na različitim nivoima s Turskom, ali i različitim zemljama i regijama do kojih se dolazi preko Turske. Ako imamo diplomante koji žele raditi s Turskom u kontekstu poslovnog razvoja, oni naravno imaju jedinstvenu i komparativnu prednost jer dobro poznaju jezik dviju zemalja i dobro poznaju poslovnu kulturu - kazao je Girgin, te dodao:

- Ako govorimo konkretno o Bosni i Hercegovini, gotovo svi naši diplomanti koji su se vratili nakon školovanja u Turskoj rade na vrlo dobrim poslovima. Ovdje imamo Udruženje turskih alumnista pod nazivom TUMED, koji je restrukturirao i uspostavio sektorske odbore unutar svoje strukture, čime je još više povećao svoju učinkovitost, može kontaktirati naše nove diplomante i dati smjernice pri zapošljavanju.

Ono što je posebno značajno naglasiti je i činjenica da u Bosni i Hercegovini danas posluje više od 200 turskih kompanija, kao i mnoge institucije i organizacije.

- Ziraat Bank BH je važna investicija u Bosni i Hercegovini, sa već 34 poslovnice, čiji će broj uskoro porasti na 37. Naše prisustvo u Bosni i Hercegovini značajno je i u infrastrukturnim projektima. Ukupna vrijednost angažmana na projektima koje su do sada proveli turski izvođači u Bosni i Hercegovini premašila je milijardu dolara. Sve naše organizacije i kompanije koje sam spomenuo mogu naravno dati prednost kandidatima koji su diplomirali u Turskoj u ljudskim resursima. Ovo je izvrsna prilika za naše diplomante - rekao je Girgin.

Ambasador Girgin na kraju je poručio kako će "svi studenti koji odaberu Tursku za nastavak svog školovanja time sigurno napraviti ispravan korak".

- Između naše zemlje i balkanskih zemalja postoje duboko ukorijenjene povijesne veze i zajednička kultura. Studenti koji će odavde ići u Tursku vrlo brzo će se prilagoditi kulturi i društvenom životu u našoj zemlji. Ova brza prilagodba donijet će akademski uspjeh i profesionalni razvoj. Podaci kojima raspolažemo pokazuju da su studenti iz Bosne i Hercegovine koji studiraju u Turskoj uglavnom vrlo uspješni - rekao je Girgin.

Prijave za stipendije Turkiye traju do 20. februara. Ambasador ističe kako bi volio da više studenata iz Bosne i Hercegovine i sa Balkana studira u Turskoj.

- Ne postoji fiksna kvota za zemlje u programu Stipendije Turkiye, kvote se određuju dinamički u okviru broja i kvalitete prijava. Iz tog razloga željeli bismo da se prijavi više kandidata iz Bosne i Hercegovine - dodao je Girgin zaželjevši svim kandidatima uspješno školovanje.

Prijave se mogu podnijeti online jednostavno i besplatno na www.turkiyeburslari.gov.tr, gdje je bosanski također jedan od referentnih jezika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.