open-navfaktor-logo
search
Operacija "Zimski orao"
Turske snage zadale težak udarac teroristima PKK na sjeveru Sirije i Iraka
Oružane snage Republike Turske uspješno su okončale operaciju "Zimski orao" na sjeveru Sirije i Iraka u okviru koje su uništena skloništa i pećine u kojima su se skrivali pripadnici terorističke organizacije PKK.
02.02.2022. u 09:39
get url
text

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar, koji je tok operacije pratio iz Komande zračnih snaga, izjavio je kako su teroristi u operaciji "Zimski orao" još jednom za vratom osjetili dah Oruažnih snaga Turske. 

Obraćajući se osoblju nakon što su turski avioni pogodili ciljeve terorističke organizacije u regijama Derik, Sincar i Karacak, koje se koriste kao skloništa terorista u sjevernom Iraku i Siriji, Akar je poručio:

- Uspješno smo završili operaciju 'Zimski orao'.

- Naš cilj je sigurnost naših 84 miliona građana i naših granica. Operacija provedena protiv terorističkih ciljeva u sjevernom Iraku i Siriji pažljivo je planirana i uspješno provedena. Kao i u svim našim aktivnostima, poduzeli smo sve potrebne mjere opreza kako ne bi nanijeli bilo kakvu štetu civilima i nedužnim ljudima u okolini - rekao je Akar.

Pojasnio je kako su na meti bila teroristička skloništa, bunkeri, špilje, tuneli, skladišta, tzv. centri za obuku i tzv. štabovi terorista.

- Na meti su bili samo teroristi i strukture koje pripadaju teroristima. Skloništa, bunkeri, jazbine i špilje terorista. Teroristi su ponovno osjetili dah turskih oružanih snaga na svojim vratovima. Slom terorističke organizacije sve je izvjesniji - poručio je Akar. 

Dodao je također kako je tokom ove operacije neutraliziran i značajan broj pripadnika terorističke organizacije za kojima su odranije raspisane potjernice. U pratnji Akara danas su bili i načelnik Generalštaba general Yasar Guler, zapovjednik zračnih snaga general Hasan Kucukakyuz, zapovjednik pomorskih snaga admiral Adnan Ozbal.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Na sjeveru Sirije djeluje PKK-ov ogranak YPG.

Snage Turske su na sjeveru Sirije, duž sirijsko-turske granice, u proteklih šest godina izvele nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija, uključujući "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.). Cilj tih operacija bio je oslobađanje pograničnog pojasa od terorističkih organizacija, sprečavanje formiranja terorističkog koridora te uspostava sigurne zone za civile. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.