open-navfaktor-logo
search
Potvrdio ministar
Turske snage sigurnosti neutralisale teroristu PKK-a za kojim je tragao i Interpol
Turske snage sigurnosti neutralisale su dvojicu terorista PKK-a, od kojih je jedan bio tražen po međunarodnoj Interpolovoj potjernici, potvrdio je u ponedjeljak ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu.
18.07.2022. u 10:16
get url
text

Soylu je na Twitteru napisao da je Necati Utku Kiraz, kodnog imena Azat Kendal, bio na narandžastoj listi turskih potjernica, ali da ga je tražio i Interpol, jer je bio zavjerenik brojnih zločina povezanih s terorizmom.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da su teroristu nakon dužeg perioda praćenja neutralisali pripadnici obavještajnih službi, lokalne policije i žandarmerije u jugoistočnoj provinciji Diyarbakir.

Potjernice u Turskoj podijeljene su u pet kategorija po bojama, s tim da je crvena najtraženija, a slijede plava, zelena, narandžasta i siva.

Zajedno s Kirazom neutralisan je još jedan terorista, dodao je Soylu.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.