Turske snage oslobodile i područje s kampom za obuku terorista kod Afrina

objavljeno: 06.02.2018. u 10:37

U nastavku operacije "Maslinova grana" turske oružane snage nastavile su napredovati ka centru Afrina i na zapadnoj periferiji te regije oslobodile područje na kojem se nalazi kamp u kojem su obučavani teroristi PYD/PKK-a, javlja Anadolu Agency (AA).  

Reporterska ekipa AA snimila je novooslobođeno područje na kojem se nalazi i opremljeni kamp sa spavaonicama, sportskim terenima, restoranom i drugim sadržajima u kojima su obučavane grupe od po 35 terorista.

U kampu su obučavani teroristi PYD/PKK-a ISIS-a, ali i maloljetnici koje su teroristi prisilno odvodili na ratišta.

U kompleksu kampa nalazi se i mreža tunela i bunkera, kao i ploča s imenom vođe terorističke organizacije PKK.

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onim koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.) te 2178 (2014.).

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoodbranu". Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske.