open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane
"Turska vojska nije koristila hemijsko oružje u operaciji "Izvor mira", ne posjedujemo ga ni gram"
Protagonisti terorističke organizacije YPG/PKK-a koriste fotografije snimljene u Vijetnamu, Palestini i drugim mjestima i pokušavaju ih prikazati kao da su snimljene na području operacije “Izvor mira“
20.10.2019. u 15:58
get url
text

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar kategorički je odbacio sve tvrdnje o upotrebi hemijskog oružja u operaciji “Izvor mira“ i naglasio da Turske oružane snage nemaju niti gram zabranjenog hemijskog oružja u svom inventaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar Akar posjetio je grad Kayseri i odgovarao na pitanja učenika tamošnje gimnazije koju je i sam završio prije pet decenija.

Na upit učenika o aktuelnoj operaciji koju Turske oružane snage provode protiv terorista YPG/PKK-a na sjeveroistoku Sirije, Akar je kazao da je cilj operacije da se uklone svi rizici, prijetnje i opasnosti po nacionalnu sigurnost i interese koje postoje na južnoj granici Turske.

-S jedne strane ćemo tom operacijom osigurati našu granicu, a s druge strane ćemo i protjerati teroriste s tog područja i uspostaviti sigurnu zonu i omogućiti povratak sirijskih izbjeglica iz Turske. Nemamo pretenzije prema tuđoj teritoriji i poštujemo teritorijalnu cjelovitost Sirije i svih drugih susjednih država- kazao je Akar.

On je kazao da je Turska u pregovorima sa SAD-om i drugim koalicionim partnerima učinila sve da dođe do zajedničkog procesa uspostave sigurne zone na sjeveru Sirije, ali da partneri nisu bili radi da učine bilo kakav konkretan korak u tom pravcu.

-Vidjeli smo da oni ne ispunjavaju data obećanja, a da su teroristi svakim danom sve jači. Zato smo započeli operaciju tog 9. oktobra- kazao je Akar.

Naglasivši da turske snage operaciju provode uz maksimalnu brigu o sigurnosti civila, Akar je kazao da je na sceni prisutna velika kampanja širenja laži i dezinformacija o operaciji.

-Mnogo je lažnih vijesti i zavjere pušteno u eter. Tu veoma važan posao radi Anadolu Agency koja lažne fotografije razotkriva i o tome informira javnost- kazao je Akar i pojasnio da protagonisti terorističke organizacije YPG/PKK-a koriste fotografije snimljene u Vijetnamu, Palestini i drugim mjestima i pokušavaju ih prikazati kao da su snimljene na području operacije “Izvor mira“.

Ističući da su teroristi jedina meta turske operacije, Akar je kazao da turske snage nikada ne izvode napade na civile, niti na kulturne, vjerske i druge objekte. Pozvao je javnost da pogledaju fotografije gradova koje su turske snage oslobodile od terorista u Siriji, a da pogledaju i razoreni Mosul, Rakku i druge gradove koje su oslobađale koalicione snage predvođene američkom vojskom.

S ciljem neutralizacije terorističke prijetnje i uspostave sigurnosti na granici Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu operaciju “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije koji je pod okupacijom terorista YPG/PKK-a. Oslobađanjem tog područja Turska želi omogućiti povratak izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

U četvrtak su delegacije Turske i SAD-a postigle dogovor o pauziranju operacije na 120 sati kako bi se omogćilo povlačenje terorista za područja na kojem Turska želi uspostaviti sigurnu zonu.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je jučer kako će Turska nastaviti operaciju “Izvor mira“ odmah po isteku datog roka ako se ne ispuni obećano povlačenje terorista.

Turske snage sigurnosti se odlučno bore protiv terorističke organizacije PKK-a u toj zemlji, ali i protiv njegovih ogranaka u Siriji i Iraku. Poziva se i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoodbranu".

Turske snage su već provele dvije uspješne antiterorističke operacije na sjeveru Sirije i to "Štit Eufrata" i "Maslinova grana" tokom kojih su šira područja na zapadnoj obali Eufrata oslobođena od terorista.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.