open-navfaktor-logo
search
Nepovoljni uvjeti
Turska: Visina sniježnog pokrivača i nekoliko metara, intenzivni radovi na čišćenju puteva
Visina sniježnog pokrivača u Musu i Hakkariju, u Turskoj, mjestimično doseže i nekoliko metara, a nadležne ekipe intenzivno rade na čišćenju putnih dionica.
18.03.2020. u 13:02
get url
text

Ekipe u Musu su pokrenule aktivnosti čišćenja sniježnih nanosa na putu prema selu Cevizlidere, kako mještani koji se, dolaskom toplijih dana, vraćaju u selo, ne bi imali dodatnih problema. Selo udaljeno 65 kilometara od centra Musa, prazno je tokom zimskog perioda, a visina sniježnog pokrivača mjestimično iznosi i tri metra. Ekipe intenzivno rade na čišćenju puteva i dnevno bude prohodno oko kilometar dionice.

Do sad je očišćeno pola dionice, a ostatak bi trebao biti očišćen do kraja sedmice. Lokalni zvaničnik Seyhmus Yentur pojasnio je kako su aktivnosti nastavljene i u martu te da zbog velikih sniježnih nanosa dnevno mogu očistiti samo jedan kilometar puta.

{$galerijaFotografija}

- Zbog oluje su bili zatvoreni pojedini putevi prema naseljima na visini iznad 1.500 metara. U kratkom smo ih roku očistili. Nastojimo svima omogućiti nesmetan pristup - rekao je Yentur.

U Hakkariju su zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta blokirana 43 naselja. Ekipe nastoje omogućiti prohodnost puteva, a snijeg u gradu čiste i građani. U Yuksekovi visina sniježnog pokrivača iznosi i do deset metara, što ekipama dodatno otežava posao čišćenja.

Snijeg u Turskoj - 18. 3. 2020.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.