open-navfaktor-logo
search
Inaktivirani virus
Turska vakcina Turkovac dobila odobrenje za hitnu upotrebu
Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca saopćio je da je turska anticovid vakcina Turkovac dobila odobrenje za hitnu upotrebu.
22.12.2021. u 13:35
get url
text

Ministar je prisustvovao puštanju u serijsku proizvodnju inaktivne turske vakcine Turkovac u kompleksu Industrijske zone u Sanliurfi, a događaju je posredstvom video konferencije prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Koca je kazao da je vakcina prošla sve faze ispitivanja i da je danas dobila dozvolu za hitnu upotrebu te puštena u serijsku proizvodnju.

- Uvaženi predsjedniče, nalazimo se u jednom od proizvodnih pogona u Sanliurfi. Nakon 50 godina, dobili smo vakcinu koju su u stopostotnom omjeru razvili turski naučnici. Nakon 24 godine pokrećemo vlastitu proizvodnju vakcina. Tako danas postajemo jedna od devet zemalja u svijetu koje proizvode vakcine protiv koronavirusa - kazao je Koca.

Koca je također kazao da su ispitivanja pokazala da je turska vakcina izuzetno efikasna u borbi protiv koronavirusa te je dodao da će Turska već od naredne sedmice preći na masovnu upotrebu Turkovac vakcina.

Turski predsjednik Erdogan se obratio prisutnima i zahvalio se svima koji su doprinijeli u razvoju i ispitivanju vakcine Turkovac.

- Važno je da je Turska došla na nivo da proizvodi vakcinu kao najefikasnije sredstvo u borbi protiv pandemije koja već dvije godine pogađa cijeli svijet. Posebno je važno što su vakcinu razvili naši turski naučnici i istraživači i što je patent tog proizvoda naš - kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je turskim građanima tako ponuđena i treća opcija, odnosno da, pored vakcina BioNTech/Pfizer i Sinovac, mogu birati i vakcina Turkovac.

- Znam da su neki naši građani preuzeli sav rizik i vakcinaciju odlagali sve dok ne dobijemo našu domaću vakcinu. Pozivam ih da što prije zakažu termine i prime vakcina Turkovac. Tokom pandemije dijelili smo medicinske zalihe, posebno maske sa 160 zemalja i 12 međunarodnih organizacija diljem svijeta. Također, šaljemo dio vakcina koje dobijemo iz drugih mjesta u neke prijateljske zemlje kojima su hitno potrebne. Sa zadovoljstvom ćemo podijeliti i vakcina Turkovac s cijelim čovječanstvom - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.