U saopćenju AFAD-a navedeno je kako su požari izbili jučer na četiri tačke u distriktu Manavgat u Antaliji, a u toku su akcije gašenja s kopna i iz zraka. U akcijama gašenja učestvuje avion, dron, 19 helikoptera, 192 cisterne, 30 mašina, 960 vatrogasaca i 30 vatrogasnih vozila.

- Tri osobe su preminule, a 122 su osjetile posljedice. Na bolničkom liječenju je 58 građana - navedeno je u saopćenju.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je kako je na teren upućeno 19 ambulantnih vozila, šest nacionalnih medicinskih spasilačkih timova i jedno mobilno komandno vozilo.

- Iz Direkcije AFAD-a u Antaliji angažirana su četiri vozila i 14 članova osoblja. U koordinaciji s uredom guvernera Antalije, iz Isparte, Burdura, Konye, Karmana i Mersina poslano je 19 cisterni te pet vatrogasnih vozila - navedeno je u saopćenju.

Rečeno je kako su evakuirane kuće koje bi mogle biti zahvaćene požarom. Šteta je nastala na brojnim stambenim i poslovnim objektima, poljoprivrednim površinama i vozilima. Na terenu je 12 timova Uprave za urbanizam i okoliš koji rade na procjeni štete.

Pomoć na terenu pruža i Crveni polumjesec Turske je postavio jednu mobilnu kuhinju i pet dostavnih vozila. U pogođeno područje je upućeno 25 članova osoblja te jedinice za podjelu hrane kapaciteta 20.400 osoba/obroka.

Također, ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli kazao je kako je nastavljena borba protiv požara.

- Nažalost, preminule su dvije osobe koje žive u mjestu Delioglanli, u naselju Degirmenli, u Antaliji - saopćio je ministar na društvenoj mreži i izrazio saučešće porodicama stradalih.