open-navfaktor-logo
search
Zaštita građana
Turska: U borbi protiv koronavirusa novčana podrška porodicama s niskim prihodima
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da se poduzimaju opsežne ekonomske mjere u toj zemlji u cilju podrške građanima i kompanijama usljed borbe protiv korona virusa (COVID-19).
25.03.2020. u 18:44
get url
text

- Od prvog dana smo stali uz naš narod, sa svim našim institucijama i raspoloživim sredstvima u borbi protiv korona virusa. Dva miliona porodica s niskim prihodima dobit će u gotovini novčanu podršku od 1.000 turskih lira - poručio je Erdogan na Twitter profilu.

Dodao je također da će i najniža mjesečna penzija biti povećana na 1.500 turskih lira.

- U okviru borbe protiv COVID-19 bit će zaposleno 32 hiljade novih zdravstvenih radnika - istakao je turski predsjednik te naglasio da će Turska nastaviti pružati snažnu podršku građanima usljed globalne pandemije.

- Nastavit ćemo štititi naše građane od posljedica ove krize snažnim mjerama i paketima ekonomske podrške. Mi smo snažan narod. Svi zajedno ćemo uspjeti u ovoj borbi - dodao je.

Napomenuo je i da će biti osigurana novčana podrška za građane koji primaju minimalnu platu, dok će zdravstveni radnici biti dodatno nagrađeni zbog napora koje poduzimaju u borbi protiv korona virusa.

Dodao je također da će u okviru poduzetih mjera uskoro biti dostupan set od milion brzih testova na korona virus u Turskoj, napominjući da će domaće kompanije koje proizvode dezinfekciona sredstva, zaštitna odijela, naočale i maske za lice dobiti milionsku novčanu podršku.

U Turskoj su do sada korona virusom zaražene 1.872 osobe, a od posljedica zaraze umrlo je 44 oboljelih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.