open-navfaktor-logo
search
Poginulo 11 vojnika
Turska se oprašta od šehida stradalih u helikopterskoj nesreći
U turskom gradu Elazigu održan je posljednji ispraćaj za 11 pripadnika turske vojske koji su položili živote kao šehidi u padu helikoptera na istoku Turske u četvrtak.
05.03.2021. u 12:23
get url
text

Posljednji ispraćaj za šehide, koji su bili prekriveni zastavama Turske, organizovan je na Aerodromu Elazig. Prvo je minutom šutnje odata počast palim šehidima nakon čega su pročitane njihove biografije. Nakon dove koju je proučio provincijski muftija Selami Aydin, tabuti s šehidima vojnim avionom su prebačeni u Ankaru gdje će se održati državna ceremonija.

Tokom posljednjeg ispraćaja na Aerodromu Elazig porodice šehida i prisutni nisu mogli zadržati suze.

Povodom posljednjeg ispraćaja za šehide vijenac su poslale brojne ličnosti i institucije, uključujući Ured predsjednika Turske, Veliku narodnu skupštinu Turske, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova i turske oružane snage.

Posljednjem ispraćaju su, između ostalih, prisustvovali ministar odbrane Hulusi Akar, načelnik Generalštaba general Yasar Guler, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ismail Catakli, guverner Elaziga Erkaya Yirik, guverner Bingola Kadir Ekinci, porodice šehida, saborci i drugi zvaničnici.

Najmanje 11 pripadnika turske vojske položilo je živote kao šehidi u padu helikoptera na istoku Turske.

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je u četvrtak kako je izgubljen kontakt s helikopterom, koji je u 13.55 sati, po lokalnom vremenu, poletio iz Bingola prema Tatvanu, u blizini provincije Bitlis. Potragom je utvrđeno da je došlo do pada helikoptera u blizini sela Cekmece, u Tatvanu.

Nastavlja se istraga na istoku Turske gdje je u četvrtak pao vojni helikopter.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.