open-navfaktor-logo
search
Ibrahim Kalin
Turska pozvala SAD da okonča sve angažmane sa PYD/YPG-om
Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin izjavio da će Turska i u narednom periodu odlučno nastaviti borbu protiv terorizma
07.11.2018. u 18:58
get url
text

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin je izjavio da su, nakon pokušaja puča u Turskoj, u 21 zemlji zatvorene škole FETO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

-Broj zemalja u kojima su zatvorene škole FETO-a, nakon podlog pokušaja puča 15. jula, povećan je na 21. Ovo je veliki uspjeh turske diplomatije - kazao je Kalin novinarima nakon sastanka Vlade u Ankari.

Izjavio je da će Turska i u narednom periodu odlučno nastaviti borbu protiv terorizma.

-Republika Turska će sa svim svojim institucijama i nadalje, kao što je to bio slučaj i dosad, s velikom odlučnošću nastaviti borbu protiv terorističkih prijetnji, odakle god dolazile, iz zemlje ili izvana - rekao je Kalin.

Istakao je da njegova zemlja svaki oblik podrške PYD-u i YPG-u smatra direktnom ili indirektnom podrškom terorističkoj organizaciji PKK.

Komentarišući odnose Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa PYD/YPG-om, pozvao je zvanični Washington da okonča sve angažmane sa PYD/YPG-om, sirijskim ogrankom terorističke organizacije PKK.

-Ključno očekivanje Turske od SAD-a, koji je naš saveznik u NATO-u i strateški partner, jeste da okonča sve svoje angažmane sa PYD/YPG-om - kazao je Kalin.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.