Stalni ambasador Republike Turske u Ujedinjenim nacijama (UN) Feridun Sinirlioglu na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti pozvao je na hitni prekid svih vojnih operacija i uspostavu prekida vatre u sirijskoj regiji Idlib.

Vijeće sigurnosti UN-a zasjedalo je danas na zahtjev Rusije, a glavne teme sjednice bile su situacija u sirijskom Idlibu i trilateralni samit koji je nedavno u Teheranu okupio lidere Turske, Rusije i Irana. Turski ambasador Sinirlioglu je članice Vijeća sigurnosti informirao o rezultatima teheranskog trilateralnog samita na kojem je situacija u Idlibu također bila jedna od glavnih tema.

Rekavši da su Turska, Rusija i Iran zemlje garanteri mirovnog procesa koji se za Siriju vodi u Astani, Sinirlioglu je kazao kako je cilj tog procesa da se smanji nasilje i ubrza politički proces rješavanja sirijskog pitanja. Podsjetivši da je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Teheranu pozvao na uspostavu prekida sukoba u Idlibu, Sinirlioglu je ponovio taj apel Ankare.

- Naš poziv na uspostavu prekida vatre podrazumijeva prekid svih vojnih operacija i Turska će i dalje ustrajavati na tome. Pozivamo međunarodnu zajednicu da nas glasno i aktivno podrži u tome - poručio je Sinirlioglu.

Naglasivši da bi vojne operacije u Idlibu izrodile nove katastrofe, Sinirlioglu je upozorio kako bi novi napadi pokrenuli val izbjeglica iz Idliba, a sve bi u konačnici predstavljalo sigurnosni rizik za Tursku, Evropu i šire. On je također podsjetio da Turska zbrinjava 3,5 miliona sirijskih izbjeglica i da je po tome prva u svijetu te je dodao da se treba suočiti s činjenicom da je i Turska odavno premašila gornje granice kada je u pitanju kapacitet za skrb o izbjeglicama.

- Ne smije se dozvoliti da u Idlibu stradaju milioni nevinih ljudi. To je zadaća međunarodne zajednice. Nas danas u Idlibu sa strepnjom ne gledaju teroristi, već 3,5 miliona civila, uključujući i milion djece. Ne smijemo ih razočarati - poručio je turski ambasador u UN-u Sinirlioglu.

Idlib je sirijska provincija koja slovi za najveću utvrdu i enklavu sirijske opozicije. Radi se o regiji koja je u okviru mirovnog procesa u Astani proglašena zonom deeskalacije. Blizu četiri miliona stanovnika te regije već neko vrijeme strahuje da bi snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada mogle započeti nove napade. Riječ je o regiji od strateškog značaja u kojoj bi novi sukobi izazvali novi veliki val izbjeglica ka Turskoj i Evropi.