Ubistvo lidera terorističke organizacije ISIS Abu Bakr al-Baghdadija predstavlja prekretnicu u našoj zajedničkoj borbi protiv terorizma, izjavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

- Turska će nastaviti da podržava antiterorističke napore kao što je to činila i u prošlosti - napisao je Erdogan na svom Twitter nalogu.

Turski predsjednik je kazao da je njegova zemlja pozdravlja ubistvo lidera ISIS-a.

- Budući da je i sama platila visoku cijenu u borbi protiv ISIS-a, YPG/PKK i drugih terorističkih grupa, Turska podržava ovakav razvoj. Uvjeren sam da će odlučna borba protiv terorizma, u skladu s duhom saveza, donijeti mir cijelom čovječanstvu - napisao je Erdogan.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump potvrdio je danas da je lider terorističke organizacije ISIS Abu Bakr al-Baghdadi ubijen tokom sinoćnje operacije američkih snaga u Siriji.

Trump se zahvalio Turskoj i Rusiji na saradnji tokom sinoćnje operacije u Siriji.

Američki predsjednik Trump, također, kazao je da je SAD tokom operacije koordinirao sa Turskom, Rusijom, Sirijom i Irakom. Dodao je da su u operaciji pomogli i “sirijski Kurdi“, kako inače oslovljava grupu YPG/PKK.