open-navfaktor-logo
search
Iz luke Čornomorsk
Turska posredovala između Ukrajine i Rusije: U Istanbul doplovio još jedan brod sa ukrajinskim žitom
Brod "Rojen", koji plovi pod malteškom zastavom, natovaren sa 13 hiljada tona kukuruza, koji je u petak isplovio iz luke Čornomorsk, stigao je do obala turske metropole Istanbula, javlja Anadolu Agency (AA).
06.08.2022. u 19:16
get url
text
Brod Rojen

Ovo je još jedan broj koji prevozi žito u sklopu sporazuma koji su 22. jula potpisali Turska, Ukrajina, Rusija i Ujedinjeni narodi (UN) s ciljem obnove ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka.

Brod "Rojen", čije konačno odredište je Velika Britanija, bit će usidren u Istanbulskom moreuzu gdje će tim sastavljen od predstavnika Turske, Ruske Federacije, Ukrajine i UN-a obaviti inspekciju na brodu, nakon čega će plovilo nastaviti put.

Očekuje se da će i brod "Polarnet", pod zastavom Turske, koji prevozi 12.000 tona žitarica, u večernjim satima uploviti u Istandulski moreuz.

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je u petak da su tri broda sa ukupno 58 hiljada tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovila prema Turskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj.

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu.

Uz posredovanje Turske i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turska, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara bile nastavljene.​​​​​​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.