open-navfaktor-logo
search
Uz učešće Erdogana i Putina
Turska: Položen kamen temeljac za izgradnju treće jedinice Nuklearne centrale Akkuyu
Uz učešće predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, u Turskoj je danas položen kamen temeljac za izgradnju treće jedinice Nuklearne elektrane Akkuyu (NGS) koja je jedna od najvećih investicija u toj zemlji.
10.03.2021. u 15:00
get url
text

Svečanom početku gradnje nove jedinice prve turske nuklearne elektrane je posredstvom video konferencije prisustvovao predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin, kao i resorni ministri te brojni drugi zvaničnici.

Turski predsjednik Erdogan je u obraćanju na svečanoj ceremonji polganja kamena temeljca rekao kako je odluka o uključivanju nuklearne energije u energetsku infrastrukturu strateški korak prema sigurnosti opskrbe energijom.

- Cilj Turske je energija bez štete za okoliš, cilj nam je kroz taj pristup doći i do nuklearne energije - poručio je Erdogan.

Erdogan je napomenuo da je udio obnovljive i domaće energije unutar instalirane električne snage 63,7 posto.

- Otkriće 405 milijardi kubnih metara rezervi prirodnog plina u Crnom moru važan korak u cilju energetske nezavisnosti Turske - rekao je Erdogan.

Ruski predsjednik Putin je kazao da "počinje nova era u našem zajedničkom projektu Nuklearna elektrana Akkuyu (NGS)".

- Projekat izgradnje nuklearne centrale učinit će ekonomiju Turske još snažnijom - dodao je Putin.

Moći će zadovoljiti 10 posto potreba Turske za električnom energijom

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez kazao je na ceremoniji polaganja kamena temeljca kako će nuklearna elektrana Akkuyu, količinom energije od 35 milijardi kilovat-sati koje će proizvoditi godišnje kada počne raditi punim kapacitetom, moći zadovoljiti 10 posto potreba Turske za električnom energijom.

Riječ je o nuklearnoj elektrani koja se gradi u mjestu Buyukeceli u distriktu Gulnar u Mersinu. Vlasti Turske i Rusije su sporazum o gradnji te elektrane potpisale u maju 2010. godine, a kamen temeljac za izgradnju prve njene jedinice položen je 3. aprila 2018.

Gradnja je intenzivirana u aprilu prošle godine, kada je položen kamen temeljac i druge jedinice, a danas počinje i gradnja treće jedinice koja je građevinske saglasnosti dobila u novembru prošle godine.

Akkuyu nuklearna centrala će imati ukupno četiri reaktora kapaciteta po 1.200 megavata, dakle bit će ukupnog kapaciteta od 4.800 megavata.

Prva jedinica centrale bi s radom trebala početi 2023. godine, kada Turska slavi jubilarnu stotu godišnjicu proglašenja Republike. Preostale tri jedinice bi trebale biti otvarane u jednogodišnjim intervalima tako da bi centrala u punom kapacitetu trebala proraditi do kraja 2026. godine.

Otvaranje brojnih radnih mjesta

Projekt je dobio sve potrebne saglasnosti, a tokom ove godine se očekuje da građevinska licenca bude izdata i za četvrtu jedinicu te da i ona bude spremna za početak gradnje. Projekt nuklearne elektrane otvara brojna radna mjesta. Tokom najintenzivnijih radova na gradnji te centrale će raditi skoro 15.000 ljudi, a nakon izgradnje Akkuyu centrala će upošljavati 4.000 radnika.

Nuklearna centrala Akkuyu će raditi bez emisije štetnih gasova i neprekidno će proizvoditi električnu energiju. Njen radni vijek je planiran na period od 60 godina, uz mogućnost produženja za dodatne dvije decenije. Punim kapacitetom će Akkuyu centrala proizvoditi skoro 35 milijardi kilovatsati električne energije godišnje, što će biti dovoljno za podmirivanje deset posto od ukupne potražnje za tom energijom u Turskoj.

Direktor Instituta za nuklearne nauke pri Univerzitetu u Ankari Niyazi Meric je kazao kako od planiranja do izgradnje nuklearnih elektrana prođe u prosjeku oko deset godina, a da sama izgradnja traje u prosjeku četiri godine.

- Realizacija projekta se provodi shodno planiranom, što potvrđuje i to što ćemo sutra početi gradnju treće jedinice - kazao je Meric.

Ističući kako je nuklearna energija nešto što napredne zemlje razvijaju i koriste već sedam decenija, Meric je rekao kako će centrala Akkuyu značajno doprinijeti razvoju nuklearne nauke, tehnologije i ljudskog kadra u toj oblasti u Turskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.