open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Turska: Osuđujemo i odbacujemo odluku SAD-a o jednostranim sankcijama protiv naše zemlje
Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je odluku Sjedinjenih Američkih Država kojom su Turskoj uvedene sankcije zbog kupovine ruskog raketnog sistema protivzračne odbrane S-400. 
14.12.2020. u 20:48
get url
text

- Osuđujemo i odbacujemo odluku SAD-a o jednostranim sankcijama protiv naše zemlje. Odluka SAD-a da Turskoj uvede jednostrane sankcije zbog sistema S-400 postupak je lišen svake logike - navodi se u saopćenju.

Navodi se također da su svi dobro upoznati sa uvjetima zbog kojih je Turska nabavila sistem S-400, dodajući da je i sam američki predsjednik Donald Trump u više navrata naglasio opravdanost Turske po ovom pitanju.

Još se navodi da su tvrdnje SAD-a da sistem S-400 predstavlja slabost u pogledu sistema NATO-a, lišene tehničkih objašnjenja.

- Također, Turska je više puta predlagala da se formira radna grupa za ovo pitanje, u kojoj bi učestvovao i NATO, kako bi se ovo pitanje razmatralo na objektivnim i realnim osnovama bez političkih predrasuda. Međutim, SAD, onako kako bi dolikovalo dvojici saveznika, nisu prihvatile naš prijedlog da se putem dijaloga i diplomatije iznađe rješenje te su posegnuli za jednostranim sankcijama, što predstavlja čin lišen svakog objašnjenja - istakli su iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Na kraju se poručuje da će ova odluka negativno utjecati na odnose Turske i SAD-a, te se dodaje da će Ankara poduzeti potrebne mjere i korake.

- Turska se neće suzdržati od poduzimanja mjera koje smatra potrebnim za osiguranje nacionalne sigurnosti. U tom kontekstu, poziva SAD da preispitaju ovu nepravednu odluku o sankcijama te da što prije isprave ovu veliku grešku. Još jednom naglašavamo da je Turska spremna da u duhu savezništva problem riješi dijalogom i diplomatijom - zaključuje se.

Ministarstvo finansija SAD-a u ponedjeljak je uvelo sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema protivzračne odbrane S-400.

Sankcije, koje su dio Zakona o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA), usmjerene su na Ured za odbrambenu industriju Turske (SSB), njegovog čelnika Ismaila Demira i još trojicu zvaničnika.

Američki državni sekretar Mike Pompeo naveo je u saopćenju da je SSB svjesno učestvovao u značajnoj transakciji s Rosoboronexportom, glavnom ruskom agencijom za izvoz oružja, nabavkom raketnog sistema S-400.

- Sankcije uključuju zabranu svih američkih dozvola za izvoz i ovlaštenja za SSB, te zamrzavanje imovine i ograničenja po pitanju viza za dr. Ismaila Demira, predsjednika SSB-a i druge zvaničnike SSB-a - dodao je.

Predsjednik Donald Trump rekao je u junu 2019. godine da se administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame nepravedno odnosila prema Turskoj kada je Ankara zatražila kupovinu američkih odbrambenih sistema.

- Obamina administracija kazala je Turskoj ne, ne, ne, kada su htjeli kupiti Patriot, a onda je Turska kupila S-400 - rekao je Trump tokom obraćanja na samitu G20 u Osaki u Japanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.