open-navfaktor-logo
search
Zategnuti odnosi
Turska odgovorila na Haftarove prijetnje iz Libije: Svako neprijateljstvo će naići na žestok odgovor
Akar je kazao da će zvanična Ankara i dalje podržavati dobrobit i prosperitet libijskog naroda i države u duhu postignutog dogovora o nacionalnom jedinstvu u toj afričkoj zemlji
30.06.2019. u 15:46
get url
text

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar oštro je odgovorio na prijetnje komandanta snaga sa istoka Libije Khalife Haftara i poručio kako će svaki vid neprijateljstva i napada na Tursku naići na žestok i efikasan odgovor.

Akar boravi u službenoj posjeti Japanu kao član delegacije koju predvodi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Akar je komentirao nedavne prijetnje koje je komandant snaga sa istoka Libije Haftar uputio Turskoj. Ističući kako Turska podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Libije, Akar je kazao da će zvanična Ankara i dalje podržavati dobrobit i prosperitet libijskog naroda i države u duhu postignutog dogovora o nacionalnom jedinstvu u toj afričkoj zemlji.

- Bilo kakav neprijateljski stav i napad u jeku našeg doprinosa za ispostavu mira i stabilnosti u regiji će naići na žestok i efikasan odgovor. Svi moraju znati da će skupo platiti ceh za bilo kakve prijetnje i neprijateljske akcije protiv Turske - poručio je Akar.

Akar je također, kazao kako će se Turska i dalje zalagati za poštivanje međunarodnih pravnih normi i podržavati napore koje Ujedinjene nacije ulažu u proces uspostave mira i stabilnosti u Libiji.

U petak je Ahmed al-Mismari, glasnogovornik komandanta snaga sa istoka Libije Khalife Haftara, saopćio da je Haftar izdao naredbu zabrane komercijalnih letova turskih kompanija u Libiji. On je kazao da je izdata i naredba za napad na turske brodove u libijskim vodama.

Vrhovno državno vijeće Libije najoštrije je osudilo Haftarove prijetnje i okarakteriziralo ih svojevrsnim proglasom rata protiv Turske.

Khalifa Haftar je početkom aprila pokrenuo vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva. 

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi.

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji s kojom je povezan Haftar i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.