open-navfaktor-logo
search
Laserski navođeni
Turska odbrambena industrija bilježi uspjehe: U proizvodnji i projektili nove generacije za bespilotne letjelice
Turska odbrambena industrija počela je serijsku proizvodnju laserski navođenih minijaturnih projektila Bozok, razvijenih za bespilotne letjelice (UAV).
06.06.2022. u 11:25
get url
text

Direktor Instituta za istraživanje i razvoj odbrambene industrije (SAGE) pri Vijeću za naučna i tehnološka istraživanja Turske  (TUBITAK) Gurcan Okumus rekao je da potražnja za proizvodima odbrambene industrije raste iz dana u dan pod utjecajem cikličkog razvoja.

Ističući kako kao Institut kontinuirano podržavaju aktuelne projekte i iniciraju nova istraživanja i razvoj odbrambene industrije Turske, Okumus je kazao da kompanija ROKETSAN nastavlja serijsku proizvodnju krstarećih projektila SOM, a kako se nastavljaju i studije za unapređenje sposobnosti postojećih projektila. Dodao je da se radi na jačanju faktora domaće proizvodnje u tom sektoru Turske.

- U okviru tog projekta izvršena su uspješna testna lansiranja. Došli smo do važne faze u projektu SOM-J. Počeli su i testovi upotrebe na avionima F-16, kao i testovi preciznog gađanja. SOM-J je projekat do kojeg nam je stalo jer je to krstareća raketa koja se može lansirati i sa bespilotnih letjelica. Uskoro očekujemo finalne rezultate i možemo reći da je projekat u završnoj fazi - rekao je Okumus.

Okumus je također kazao da su u toku i testna lansiranja raketa zrak-zrak te je dodao da se Turska sprema za serijsku proizvodnju tih projektila. Turska je započela i projekt razvoja još jedne vrste raketa pod nazivom Gokhan.

Nove sposobnosti setova za navođenje

Ističući da se setovi za navođenje projektila uveliko koriste u različitim operacijama, Okumuş je rekao da je rat u Ukrajini pokazao kako se zalihe municije brzo tope te je dodao kako Turska intenzivno radi na razvoju i proizvodnji sve naprednijih sistema za navođenje i to na način da stalno povećava udio domaćeg faktora u tom razvoju i proizvodnji.

- Nastavljamo da radimo na kompletima za navođenje HGK-82 i HGK-83, na unapređenju njihovih lasera i drugih senzora i tragača, antena protiv ometanja i općeg poboljšanja njihove sposobnosti. Kompleti za navođenje će se koristiti i kao oružje za naše nove bespilotne letjelice visokog kapaciteta - kazao je Okumus.

Kuzgun (gavran) čeka prve narudžbe

Okumus je kazao da napreduju i turski projekti municije koja je vezana za bespilotne letjelice te je istakao važnost projekta razvoja modularne municije Kuzgun (gavran).

- Kuzgun je još jedan projekat do kojeg nam je mnogo stalo i u kojem brzo napredujemo. Postoje različite varijante Kuzguna, kao što su slobodno plutajući, turbomlazni i onaj na čvrsto gorivo. Rad na sva tri se nastavljaju paralelno. Testovi slobodnog plutanja će biti uskoro okončani i vrlo smo blizu prvih narudžbi - rekao je Okumus.

- Intenzivirali smo rad na Kuzgunu na čvrsto gorivo i testirat ćemo njegovo lansiranje sa mornaričkog vozila. Do kraja ove godine ćemo vidjeti kako se Kuzgun lansira sa bespilotnog mornaričkog vozila, a 2023. godine ćemo napraviti značajan napredak na turbomlaznom modelu. Radovi se nastavljaju na razvoju Kayija, kojeg zovemo malim Kuzgunom - rekao je Okumus.

Bozok sve efekatniji i da većim dometom

Naglasivši kako je Turska završila testiranja i počela serijsku proizvodnju municije za bespilotne letjelice u okviru projekta Bozok, Okumus je kazao da ta municija ima prodornu bojevu glavu i da se i dalje radi na unapređenju njene efikasnosti.

- Radimo i na provećanju dometa. Bilo je hitaca na Bozoku koji su premašili 15 kilometara. Cilj nam je još veći domet - rekao je Okumus.

Naveo je da će isporuke početi kako masovna proizvodnja bude napredovala.

Rješenja za navigaciju i eksplozivne materijale

On je istakao da turska odbrambena industrija nastavlja projekte razvoja različitih sistema, uključujući i navigacijske, te je dodao da je značajan napredak ostvaren na projektu navigacijskih paketa koji se mogu koristiti u brzim borbenim čamcima i brodovima.

- U okviru jedne narudžbe smo počeli raditi na blizu 20 isporuka. Naša brodogradilišta rade sa velikim izvoznim potencijalom. Cilj nam je da tamo koristimo naše navigacione proizvode, uključujući i prijemnik Kesif. Masovna proizvodnja je počela, ali nastavlja se rad na unapređivanju - rekao je Okumus.

Ističući da turska odbrambena industrija pravi velike iskorake i na polju ekspertiza za eksplozive i energetske materijale, Olumus je kazao da je Turska razvila svoj prvi termobarični eksploziv Tendurek.

- Razvili smo njegove vrlo različite, vrlo isplative verzije i licenciran je i pušten u upotrebu - rekao je Okumus.

Saradnja s vojnim fabrikama

Okumus je kazao da je u završnoj fazi projekt saradnje s vojnom fabrikom ASFAT u okviru koje se radi na proizvodnji hiljadu sistema HGK-82.

- Vodimo i druge pregovore. Nastavit ćemo da pružamo podršku shodno potrebama naše vojne industrije. Nastavljamo da podržavamo različite projekte za korištenje proizvodnih kapaciteta naših vojnih fabrika - zaključio je Okumus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.